Németország: Végre fogjuk hajtani a Netanjahu elleni elfogatóparancsot

Németország őrizetbe veszi Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, ha a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot ad ki ellene – közölte szerdán egy német kormányszóvivő.

Úságírók kérdésére, hogy Németország végrehajtaná-e a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsát Netanjahu és Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter ellen, Steffen Hebestreit, Olaf Scholz német kancellár szóvivője azt mondta:

„Természetesen. Igen, betartjuk a törvényt”.

Ha a hágai bíróság zöld utat ad az elfogatóparancsoknak, az „példátlan antiszemita gyűlölet-bűncselekménynek” minősülne – figyelmeztetett Netanjahu, miután az első hírek Karim Khan főügyész szándékairól napvilágot láttak.

Az NBB ügyészének bejelentését követően Németország kijelentette, hogy tiszteletben tartja a hágai bíróság függetlenségét. „A Nemzetközi Büntetőbíróság a nemzetközi közösség alapvető vívmánya, amelyet Németország mindig is támogatott. Németország ugyanúgy tiszteletben tartja függetlenségét és az eljárás lefolytatását, mint minden más nemzetközi bíróság esetében” – közölte a berlini Szövetségi Külügyminisztérium.

Németország ugyanakkor megjegyezte, hogy

„a Hamász vezetése és a két izraeli tisztségviselő ellen benyújtott egyidejű elfogatóparancs-kérelmek az egyenértékűség téves feltételezéséhez vezettek”.

Világbotrány: Egyszerre kértek elfogatóparancsot Izrael és a Hamász vezetésére

Megdöbbentő bejelentést tett Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze.

Ron Prosor, Izrael németországi nagykövete kedden az X-en bírálta a Khan bejelentése nyomán „az egyes intézmények és politikai szereplők részéről hallható gyenge nyilatkozatokat”, ahogyan azokat jellemezte.

„A főügyész egyenlőségjelet tesz a demokratikus kormány és a Hamász közé, ezzel démonizálva és delegitimálva Izraelt és a zsidó népet. Teljesen elvesztette az erkölcsi iránytűjét.

Németország felelőssége, hogy ezt az iránytűt újraigazítsa”

– tweetelte.

„A német ‘Staatsräson’ most próbára van téve – nincs ha és de”, utalva Angela Merkel volt kancellár híres fogadalmára, miszerint Izrael biztonsága Németország „államérdeke”.

Kedden egy izraeli kormányszóvivő arra szólította fel a „civilizált világ nemzeteit”, hogy ne vegyék figyelembe az elfogatóparancsokat, ha a bíróság kiadja azokat.

Orbán Viktor ellenzi, Macron támogatja a Netanjahu elleni elfogatóparancsot

„Abszurd és szégyenletes” – kommentálta a hírt a magyar miniszterelnök.