A palesztin terroristák ujjonganak az ír-norvég-spanyol trió bejelentése után

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) és a Gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista terrorszervezet is üdvözölte szerdán, hogy Spanyolország, Írország és Norvégia is elismeri a palesztin államot.

Husszein es-Sejk, a PFSZ főtitkára az X-en történelmi pillanatnak nevezte a három állam döntését, melyet a palesztin nép hosszú évtizedeken át tartó küzdelme, szenvedése, fájdalma (…) előzött meg.

A Gázai övezetben 2007 óta hatalmon lévő Hamász közleményében a bejelentést fontos lépésnek nevezte a palesztin nép földhöz való jogához, kiemelve Jeruzsálemet, mint a palesztin állam fővárosát, s felszólította a világ többi országát, csatlakozzanak a diplomáciai gesztushoz.

A Hamász egyik magas rangú tisztségviselője, Bászim Naím a sajtónak azt mondta, a szerdai bejelentés a palesztinok bátor küzdelmének és kitartásának eredménye.

„Hisszük, hogy ez fordulópontot jelent a palesztin kérdés nemzetközi megítélésében”

– tette hozzá.

Madrid, Dublin és Oslo nem sokkal korábban jelentette be, hogy – háromoldalú egyeztetések eredményeként, egymással összehangolva – május 28-tól elismerik az önálló palesztin államot.

Botrányos: Írország, Spanyolország és Norvégia is elismerte a Palesztin Államot

Három európai ország összehangolt döntést hozott. Izrael azonnali válaszlépésre szánta el magát.

A palesztin állam elismerésével az európai államok a terrort jutalmaznák

– jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az X-re feltöltött videónyilatkozatában.

A kormányfő a „terrorizmus által elnyert díjnak” nevezte Írország, Norvégia és Spanyolország szerdai bejelentését, miszerint hamarosan elismerik a palesztin államot.

„Ciszjordániában (Júdeában és Szamáriában) a palesztinok nyolcvan százaléka támogatja az október 7-i szörnyű mészárlást. Az ilyen gonoszságnak tilos államot adni” – hangoztatta Netanjahu.

„Ez egy terrorista állam lesz, mely újra és újra megpróbálja végrehajtani az október 7-i mészárlást, és mi ebbe nem fogunk beleegyezni”

– mondta az izraeli kormányfő az iszlamista fegyveresek őszi terrortámadására utalva, mely nyomán kitört a gázai háború.

„A terrorizmus díjazása nem hoz békét – és nem akadályoz meg bennünket sem abban, hogy legyőzzük a Hamászt” – zárta nyilatkozatát Netanjahu.

A miniszterelnök néhány perccel azután jelentette meg videonyilatkozatát, hogy az elrabolt katonalányok szülei közzétették azokat a videófelvételeket, melyeket a Hamász fegyveresei készítettek október 7-én a 18-20 éves lányok túszul ejtéséről.

Már meg is van az első európai ország, amely kész letartóztatni Netanjahut

Teljes morális csőd.