Mi lesz ebből: a tálib zászló is előkerült az egyik germanisztáni tüntetésen

man in black and white adidas hoodie wearing black and white fitted cap

A hétvégi, több ezer fős palesztinbarát, iszlamista és antiszemita tüntetések után a német rendőrség gyűlöletkeltés gyanújával több ügyben is nyomozást indított.

Egy péntek esti esseni tüntetésen egyebek mellett egy iszlamista kalifátus létrehozására felszólító transzparenssel vonultak a tüntetők. A rendőrség közleménye szerint a palesztinbarát zászlók és jelképek mellett az Iszlám Állam és a tálibok zászlója is feltűnt a tüntetésen. Herbert Reul, Észak Rajna Vesztfália tartomány belügyminisztere szerint az ügyészség gyűlöletkeltés gyanújával vizsgálatot indított.

A felvonulás során kiderült, hogy a gyűlés bejelentett oka valószínűleg csak ürügy volt arra, hogy Essen utcáin „iszlám vallási gyűlést” tartsanak

– közölte a rendőrség, hozzátéve, hogy a nőknek és a gyerekeknek a menet végén kellett sétálniuk. Nem mellesleg, a bejelentett 1500 tüntető helyett mintegy 3000 jelent meg a helyszínen.

Az esseni tüntetésen vonuló iszlamista tömeg:

Babak Taghvaee – The Crisis Watch on Twitter: „How is this allowed in #Essen, #Germany?! Islamists living there can be seen protesting against #Israel while are carrying flags of #AlQaeda, #Taliban & other terrorist groups! When are you going to arrest them, put them in the camps and deport them?! pic.twitter.com/r5QPT3nvB5 / Twitter”

How is this allowed in #Essen, #Germany?! Islamists living there can be seen protesting against #Israel while are carrying flags of #AlQaeda, #Taliban & other terrorist groups! When are you going to arrest them, put them in the camps and deport them?! pic.twitter.com/r5QPT3nvB5

A berlini rendőrség közlése szerint 36 nyomozást indított a hétvégén, és mintegy 68 letartóztatást hajtott végre.

A német fővárosban palesztin zászlókat és plakátokat lehetett látni olyan feliratokkal, mint „A folyótól a tengerig – egyenlőséget követelünk”. Az egyik tüntetés szónoka az „apartheid kultúra” megszüntetését és az izraeli bombázások leállítását követelte a Gázai övezetben.

Két tüntető pedig egy transzparenst vitt, amelyen az állt: „El a kezekkel Szamidúntól! Le a palesztin szervezetek betiltásával!”. A Szamidún szervezet az október 7-i izraeli vérfürdő után keltett felháborodást azzal, hogy tagjai a berlini Neukölln kerületben édesség osztogatással ünnepeltek. Nancy Faeser (SPD) szövetségi belügyminiszter csütörtökön tiltotta be a Hamász németországi ágának tekintett szervezetet.

A berlini tüntetés egyébként szigorú feltételek mellett zajlott. Stephan Katte a rendőrségtől előzetesen hangsúlyozta, hogy aki tagadja Izrael létjogosultságát, az bűncselekményt követ el, amelyet azonnal megbüntetnek.

„Az ilyen szabálysértések ismételt elkövetése a gyűlés korai feloszlatásához vezethet”

– mondta Katte.

Nem vicc: rátámadtak egy Hamász-ellenes tüntetőre a palesztinbarát tüntetők

Nem mindenkinek tetszett Ghorbani Niyak bátor kiállása az iszlamista terrorral szemben.

Szombaton mintegy 17 000 ember vonult utcára Düsseldorfban is egy palesztinbarát tüntetésen. A rendőrség több olyan plakátot is lefoglalt, amelyen a holokausztot relativizálták. Ennek nyomán több büntetőeljárást is indítottak.

A düsseldorfi rendőrség szintén gyors és következetes beavatkozást jelentett be a bűncselekmények esetén.

A Németországi Muszlimok Központi Tanácsa elítélte a palesztinbarát tüntetéseken történt antiszemita incidenseket, és óvatosságra szólított fel a gyűléseken való részvételkor.

„Vannak nagyon egyértelmű bűncselekmények, antiszemita zsidógyűlöletet szító bűncselekmények”

– nyilatkozta Aiman Mazyek, a Tanács elnöke a Deutschlandfunk rádiónak.

„Meg kell büntetni őket” – folytatta, majd felszólította a muszlimokat, hogy „vigyázzanak, hogy merre járnak”.

„Vannak csoportok, amelyek az ilyen tüntetéseket arra használják fel, hogy zsidóellenes és antiszemita jelszavakat skandáljanak. Nekünk nem kell, hogy így tegyünk” – tette hozzá.

Észak Rajna Vesztfália tartomány belügyminisztere bejelentette, hogy felülvizsgálja a tüntetések feltételeit.

„Aki kalifátusállamot hirdet az utcán, az nem értette meg a németországi demokratikus alapértékeket”

– mondta a CDU politikusa a Bild am Sonntagnak.

A rendőrszakszervezet is szigorúbb fellépésre szólított fel a tüntetéseken.

„A hatóságoknak még szigorúbban kell eljárniuk a palesztinbarátként bejelentett tüntetésekkel szemben” – nyilatkozta Jochen Kopelke, a GdP vezetője.

Miért hajolt meg a berlini rendőrség a terrorizmus előtt?

A rendőrség, a barátod és segítőd? Csak akkor, ha nem a Hamász elleni harcról van szó. Vélemény.