Nagy üzlet a Hitler-memorabília: ezúttal egy ceruzája kelhet el milliókért

Állítólag Adolf Hitler ezüstözött ceruzája kerül kalapács alá a jövő hónapban Belfastban, és a becslések szerint 50 000 és 80 000 font (20-34 millió forint) közötti áron kelhet el – számolt be a Guardian.

A feltételezések szerint az egykori náci diktátor 1941. április 20-i 52. születésnapjára kapta ajándékba élettársától, Eva Brauntól.

A ceruzára, amelyet eredetileg egy gyűjtő vásárolt egy 2002-es árverésen, németül az „Eva” felirat és az „AH” kezdőbetűk vannak írva.

A kelet-belfasti Bloomfield aukciósház június 6-i, széleskörű történelmi tárgyakból álló árverésén egy Hitlerről készült eredeti, aláírt fénykép és egy ritka, kézzel írt kegyelem-oklevél, amelyet Viktória királynő 1869-ben adott ki árulásért elítélt ír lázadóknak.

Karl Bennett, az aukciósház ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a világ minden tájáról érdeklődésre számítanak.

„Hitler gravírozott személyes ceruzájának jelentősége abban rejlik, hogy segít feltárni a történelem egy rejtett darabját, és egyedülálló betekintést nyújt Hitler személyes kapcsolataiba, amelyeket lelkiismeretesen elrejtett a nyilvánosság elől” – mondta.

Bennett szerint a gondos kutatás és a tárgy eladójával folytatott megbeszélés arról, hogy a tárgyat honnan szerezték be, „magabiztosságot ad nekem abban, hogy amit az embereknek mondok, hogy eladom, az a tényleges tárgy”.

Hozzátette, hogy megérti, miért lehetnek fenntartásai az embereknek a diktátorhoz tartozó tárgyak eladásával és gyűjtésével kapcsolatban.

„Számomra azonban, mint a katonai tárgyak nagy értékű gyűjtője, ezek a tárgyak a múltunk egy darabját őrzik, és történelmi tárgyként kell kezelni őket, függetlenül attól, hogy a történelem, amelyre utalnak, az egyik legsötétebb és legellentmondásosabb volt a feljegyzett történelemben” – mondta.

Több mint egymillió dollárért kelt el Hitler aranyórája

A vártnál jóval kevesebbért, de még így is több mint egymillió dollárért árverezték el Adolf Hitler aranyóráját az Egyesült Államokban.