A Tel Aviv-i Egyetem kutatói szerint az eszközt a jövőben robbanóanyagok, gyógyszerek és betegségek azonosítására lehetne használni.
Eredményüket „technológiai-biológiai áttörésként” jellemzik – ez az első alkalom, hogy egy robot biológiai érzékelő segítségével képes „szaglászni”.
A biológiai szenzor — amely a sivatagi sáska szagérzékelő csápja — elektromos jeleket küld a közeli szagok jelenlétére adott válaszként, amelyeket a robot képes érzékelni és értelmezni.
„Az ember alkotta technológiák még mindig nem vehetik fel a versenyt a több millió éves evolúcióval. Az egyik terület, ahol különösen le vagyunk maradva az állatvilághoz képest, az a szaglás érzékelése”
– mondta a kutatást többek között vezető Dr. Ben Maoz és Prof. Amir Ayali.
„Erre példa lehet a repülőtéren, ahol egy dollármilliókba kerülő magnetométeren megyünk keresztül, amely képes felismerni, hogy van-e nálunk fémeszköz. De amikor azt akarják ellenőrizni, hogy egy utas nem csempész-e drogot, akkor behoznak egy kutyát, hogy kiszagolja. Az állatvilágban a rovarok a legjobbak az érzékszervi jelek vételében és feldolgozásában.”
A tanulmány eredményeit a tekintélyes Biosensor and Bioelectronics című folyóiratban publikálták.
A kutatócsoport sikeresen összekapcsolta a biológiai érzékelőt egy elektronikus rendszerrel, és egy gépi tanulási algoritmus segítségével 10 000-szer nagyobb érzékenységgel tudta azonosítani a szagokat, mint egy általánosan használt elektronikus eszköz.
Prof. Yossi Yovel, a kutatás másik vezetője elmondta:
„A biológiai érzékelőt csatlakoztattuk, és hagytuk, hogy különböző szagokat szagoljon, miközben mértük az egyes szagok által kiváltott elektromos aktivitást. Ezután a második lépésben gépi tanulást használtunk, hogy létrehozzunk egy „könyvtárat” a szagokból. A tanulmányban 8 szagot, például a muskátlit, a citromot és a marcipánt tudtuk úgy jellemezni, hogy tudtuk, mikor jelenik meg a citrom vagy a marcipán illata”.