Kiváló minőségű szentföldi alabástromból készítették Heródes fürdőkádját

Egy izraeli kőfejtőből származott az az alabástrom, amelyből Heródes fürdőmedencéi készültek. Egy apa-lánya páros által lefolytatott kutatás kizárta Egyiptomot mint lehetséges forrást, és egyben bizonyította, hogy az ősi Szentföldön az ipar valószínűleg sokkal fejlettebb volt, mint korábban gondoltuk – írja a Times of Israel, amelyet a zsido.com szemlézett.

Nagy Heródes – héberül Hordusz – király monumentális építkezéseiről és igen kifinomult ízléséről volt többek között híres. Míg palotáit az ókori világ legcsodálatosabb termékeivel töltötte meg kétezer évvel ezelőtt, a polgári időszámítás kezdete előtti első században, addig szükség esetén igen pragmatikusan is tudott gondolkozni.

Az elmúlt évtizedekben két luxuskivitelű, alabástromból készült kádra bukkantak a kutatók. Az egyik a Jerikóhoz közeli Kiprosz erődből, a másik az uralkodó Jeruzsálemtől délre fekvő palotájából, a Herodionból került elő. Súlyukat egyenként másfél tonnára becsülik. A tudósok mindeddig úgy vélték, hogy a darabok Egyiptomból származnak, mivel ez az ország volt az ókori világ legkiválóbb alabástromának forrása.

NEWS! KING HEROD’S ALABASTER BATHTUB, ALABASTER & JESUS THE ANOINTED KING & BRIDEGROOM OF ISRAEL!

WOW! THIS ALABASTER BATHTUB THAT KING HEROD BATHED IN IS REMARKABLE! THE FACT IT STILL EXISTS WITH ONE OTHER TUB OF HIS AFTER 2,000 YEARS IS STUNNING. BUT TH…

Most azonban Ájálá Ámir PhD-hallgató kutatása alapján úgy tűnik, hogy Heródesnek saját lelőhelye volt Izraelben, amely nem volt más, mint az úgynevezett Iker-barlang (Meárát háteomim). Ámir többek között elemezte az izraeli és az egyiptomi eredetű kövek kémiai összetételét és eredményeit összehasonlította Heródes kádjaival. A jeruzsálemi hegyek nyugati lejtőiben, a mai Bét Semes mellett megbúvó Iker-barlangot nemrégiben azonosították ősi kőfejtőként, amelyet a polgári időszámítás előtti 1500 körül már aktívan használtak.

A kutatás során dokumentálták a kőfejtő falán és padlóján bevésett jeleket, az alabástrom kifejtése nyomán hátrahagyott vésőnyomokat, valamint a helyszínen hagyott alabástrom tömböket.

A cikk folytatása itt olvasható.

Megtalálták a legrégebbi héber nyelvű írásos emléket

„Ilyesfajta szöveget ezerévente egyszer találnak” – mondta Gerson Gálil, a Haifai Egyetem professzora.