Észak-Korea bizonyítottan támogatja a Hamászt

A világ legelszigeteltebb rezsimje bizonyíthatóan fegyvereket és logisztikai eszközöket ad el a Hamásznak, amelyeket a palesztin területeken alkalmaznak is. Több szempontból is rejtély, hogyan oldja meg a két fél a szállítmányozást, de még a legutóbbi időkig is sikerrel jutottak be észak-koreai kommunikációs eszközök és fegyverek Gázába. A barátság nem jelenti azt, hogy a palesztin kérdés leszűkülne forradalmi, Nyugat-ellenes országok szövetségére. Kirakatérdekek találkozásáról van szó – írja a Napi.hu.

„E rendszerek súlyos és növekvő veszélyt képviselnek. Megfontoltak leszünk, de az idő nem nekünk dolgozik. Nem várhatom az újabb fordulatokat, amíg a veszély növekszik. Nem állhatok a helyemen, amíg a vész egyre közelít. Az Egyesült Államok nem fogja megengedni a világ legveszedelmesebb rendszereinek, hogy a világ legpusztítóbb fegyvereivel fenyegessenek bennünket!”

– 2002-es éveleji beszédében George W. Bush akkori amerikai elnök ezekkel a mondatokkal nevezte a „gonosz tengelyének” Irakot, Iránt és Észak-Koreát. A három országot látszólag csak annyi kötötte össze ekkor, hogy mind a három erősen amerikaellenes volt, valamint, hogy elszigetelt rezsimnek számítottak. Még ha Bush talán nem is gondolt rá, de volt egy másik közös pont is: Palesztina.

(…) Phenjan 1988 óta hivatalosan elismeri Palesztinát, mint az Izrael által felügyelt összes terület törvényes és jogos birtokosát.

Phenjan az izraeli kormányt Washington imperialista lakájaként, a palesztinokat pedig a szabadságukért küzdő elnyomott népként tartja számon.

A rezsim fegyvereket és katonai felszereléseket is eladott az izraeli-palesztin konfliktusban részt vevő csoportoknak. Erre kettő oka is volt: a palesztinok révén devizához jutott, amelyet máshogyan nem tud szerezni, miközben ha nem is legális csatornákon, de rászorul egyes termékek importjára. A másik oka pedig az volt, hogy ez legalább részlegesen kimozdítja teljes nemzetközi elszigeteltségéből, mivel az arab világ több országa is ennek köszönhetően kezeli partnerként a dzsucseista rezsimet.

A teljes cikk itt olvasható.

Az amerikai elnök megfelelő feltételek mellett kész találkozni Kim Dzsong Unnal

A Fehér Ház márciusban még azt mondta, hogy Biden nem szándékozik találkozni Kimmel.