Fogolycsere, tűzszünet: először tárgyalt Putyinnal az ukrán elnök

„Előreléptünk a csapatkivonás, a fogolycsere, a tűzszünet és a politikai rendezés kérdésében, és azt kértük minisztereinktől, hogy egy újabb, négy hónap múlva esedékes csúcstalálkozóig dolgozzák ki Kelet-Ukrajnára vonatkozóan a helyi választások megrendezésének részleteit” – mondta a francia államfő Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján.

A párizsi Élysée-palotában tartott megbeszélés elsődleges célja az volt, hogy három év után életre keltse a 2015-ben Minszkben aláírt békemegállapodást. A „normandiai négyek” legutóbb 2016-ban tartottak csúcstalálkozót Berlinben.

Most két és negyed órán át tárgyaltak négyen. Majd következett Putyin és Zelenszkij kétoldalú tárgyalása, amely a francia szervezők szerint a tervezett háromnegyed óra helyett másfél órán át tartott. Az utolsó tíz percben a két elnök négyszemközt tárgyalt. Ezután következett a négy vezető közös sajtótájékoztatója.

Zelenszkij most először találkozott személyesen Putyinnal, és jóllehet több intézkedésben is megállapodtak az ukrajnai békefolyamat beindítása érdekében, – mint mondta – a politikai kérdésekben nem értettek egyet, és emiatt ő elégedetlen.

Az ukrán elnök beszámolója szerint megállapodás született egy újabb, „mindenkit mindenkire” elv alapján történő fogolycsere tető alá hozásáról december 31-ig, a Donyec-medencei frontvonal újabb három pontján hajtanak végre csapatszétválasztást, valamint az év végéig teljes, átfogó és korlátlan tűzszünet lép életbe a Donyec-medence harcok sújtotta övezetében.

Hozzátette: a megbeszéléseken hangsúlyozta, hogy a kérdések átfogó megoldása lehetetlen a fő alkotóelem, a biztonság szavatolása nélkül. Kijelentette, hogy Ukrajna bizonyos dolgokra soha nem lesz hajlandó, nem válik például szövetségi állammá, és nem mond le területről. A Krím félszigetet és a Donyec-medencét Kijev változatlanul Ukrajna részének tekinti – mondta.

Zelenszkij, Merkel, Macron, Putyin: négy hónap múlva folytatják. Fotó: MTI/EPA/REUTERS/Charles Platiau

Ukrajna ragaszkodik ahhoz, hogy helyreállíthassa az ellenőrzést az orosz-ukrán államhatár teljes hosszán – szögezte le.

Zelenszkij közölte: Putyin orosz elnökkel ellentétes véleményen van a határellenőrzés és a választások kérdését illetően. Ragaszkodik ugyanis ahhoz, hogy előbb álljon helyre az ukrán ellenőrzés a teljes határszakaszon, és csak ezután tartsák meg a helyhatósági választásokat a Donyec-medence ideiglenesen megszállt területein, míg az orosz elnök előbb választásokat követel, és utána ígéri a határ fölötti ellenőrzés visszaadását Kijevnek.

Az Ukrajnán átvezetett orosz gáz tranzitszerződéséről az elnök annyit mondott, hogy a kérdést „feloldották”, és szakértők szintjén tárgyalnak tovább a részletekről, remélhetőleg az év végéig megállapodnak.

Vlagyimir Putyin elégedetten nyilatkozott a párizsi csúcstalálkozó eredményeiről.

„Yes, I am happy (Igen, elégedett vagyok)” – jelentette ki angolul a csúcsról tudósító újságíróknak az Elysée-palotában rögtön a kétoldalú találkozó után. A közös sajtótájékoztatón pedig elmondta, hogy fontos lépés történt a feszültség csökkentése érdekében.

„Az a tény, hogy egymás mellett ülünk, már önmagában fontos eredmény” – vélte Emmanuel Macron, aki a kelet-ukrajnai helyzetet „nyílt sebnek” nevezte „az európai kontinens közepén”.

„Még nagyon sok munka vár ránk, de az a benyomásom, hogy megvan a jó szándék a nehéz problémák megoldására” – mondta a sajtótájékoztatón Angela Merkel, pozitív jelként értékelve a tűzszünet megerősítését, az újabb fogolycserét az év vége előtt és a csapatszétválasztásokat március végéig.

A négy vezető megállapodott abban, hogy a politikai konfliktusok meghaladásának reményében megbízzák külügyminisztereiket a kelet-ukrajnai választások „politikai és biztonsági feltételeinek kidolgozásával” az újabb, négy hónap múlva esedékes csúcstalálkozójukig.

Ebből háború is lehet: Putyin az új ukrán elnököt kóstolgatja

Az a „megjegyzése”, hogy az orosz és az ukrán végül is egy nép, plusz az orosz csapatösszpontosítás Ukrajna határainál semmi jót nem jelez előre. Eperjesi Ildikó elemzése.