Egy új orvosi jelentés tettek közzé a túszok extrém alultápláltságát bemutató képek, valamint a túlélők tanúvallomásai és korábbi orvosi adatok alapján.
A gázai túszok, Evyatar David és Rom Braslavski testsúlyuk 50%-át vesztették el – állítja egy új, az izraeli túszok súlyos lefogyását vizsgáló izraeli orvosi jelentés.
Csontvázakká fogyott izraeli túszok
A Túszok Családjainak Fóruma hétfőn közzétett egy átfogó orvosi jelentést, amelyben arra figyelmeztetnek, hogy a gázai túszok szándékos, folyamatos és szisztematikus éheztetésnek vannak kitéve.
A jelentés szerint az előrehaladott éhezés már most súlyos többszervi károsodást okozhatott a két túsznak.
A tanúvallomások szerint a túszoknak minimális mennyiségű, alacsony tápértékű ételt adtak gázai fogvatartóik. Egyes esetekben a napi fejadag fél pita volt, vagy annál is kevesebb. A túszok hosszan tartó éhezésről, étel nélküli napokról, állandó kimerültségről és az ételmegvonás büntetésként való alkalmazásáról számoltak be.
Tapasztalt klinikai dietetikusok és Ronit Endovert professzor, az Egészségügyi Minisztérium táplálkozási osztályának volt vezetője által végzett becslések szerint Evyatar David súlya körülbelül 41%-kal csökkent, eredeti súlyáról 45-40 kg-ra.
Rom Braslavski szintén további súlycsökkenés veszélyének van kitéve. A képek alapján jelenlegi súlya 47-43 kg-ra becsülhető, ami körülbelül 31%-os csökkenést jelent az elfogásakor mérthez képest. Mindkét férfi súlyos alultápláltságban szenved, amelyet a Világ Egészségügyi Szervezet klinikai szempontból magas kockázatú szövődmények, sőt halálos kimenetelű szövődmények kialakulásának veszélyével járó állapotként definiál.
Az extrém éhezés folyamata
Az általuk átélt extrém éhezés egy veszélyes folyamat, amelynek során a szervezet először a zsírt, majd az izomtömeget, végül pedig a létfontosságú szöveteket, köztük a szívizmot bontja le. Amikor a zsírszint 5% alá csökken, fennáll a szívelégtelenség, veseelégtelenség, aritmia, a szervezet összeomlása és a hirtelen halál kockázata.
A jelentés leírja a „éhező agy” jelenségét is, amely hosszan tartó alultápláltság következtében súlyos neuropszichológiai károsodást okoz. Ez magában foglalja a memóriazavarokat, a kognitív képességek romlását, a depressziót, a zavartságot, az apátiát, és egyes esetekben a hallucinációkat is.
Az „éhező agy” kifejezés a glükóz, az esszenciális vitaminok és az aminosavak hiányából eredő, az idegrendszerben bekövetkező kiterjedt károsodásra utal.