1500 éves bizánci szőlőből készítettek bort Izraelben

Több mint ezer év után újra bort készítettek az izraeli Avdat Nemzeti Parkban, ahol izraeli kutatók és borászok bizánci szőlőfajták segítségével próbálják feltámasztani a Negev-sivatag egykor virágzó borászatát.

Történelmi lépésként értékeli az Izraeli Természetvédelmi és Parkügyi Hatóság, hogy az Avdat Nemzeti Parkban idén ismét szüreteltek – nem is akármilyen szőlőt. A Dabouki nevű fajta egyike azoknak az 1500 éves bizánci szőlőfajtáknak, amelyeket a kutatók egy elzárt barlangban talált magokból neveltek. Ezzel a szőlőfajtával élesztik újra az egykor világhírű negevi borászatot.

Bizánci bor a sivatagból

A bizánci korban a Negev nem csupán mezőgazdasági, hanem exportközpont is volt: több millió liter bort szállítottak innen Európába. Ezt az örökséget próbálják most rekonstruálni, méghozzá a korabeli módszerek felélesztésével. A Haifai Egyetem kutatói genetikai vizsgálatokkal azonosították az egykori szőlőfajták jellemzőit, és 2023-ban megnyílt az Avdat örökség-szőlőültetvény.

„A bizánciak elképesztő tudással bírtak – nemcsak bort termeltek a sivatagban, de azt el is tudták juttatni Európa más részeire”

– mondta Dr. Lior Schwimmer régész, a projekt vezetője. Az idei szüret során körülbelül 20 kilogramm szőlőt gyűjtöttek be, amelyből nagyjából 12 palack bor készülhet.

A cél azonban nem pusztán a mennyiség, hanem az autentikus íz visszahozása. A modern borászattal ellentétben itt nem használnak ként vagy ipari élesztőt és az erjedő must agyagedényekbe kerül. „Szeretnénk megtapasztalni, hogyan készítettek bort a bizánciak. Lehet, hogy a mai ízlésnek kissé szokatlan lesz, de ez a múltunk része” – tette hozzá Dr. Schwimmer.

Bizánci borászatot tártak fel Izraelben

A bizánci korból származó borászatot tártak fel Javne város mellett a régészek — jelentette az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) hétfőn.

Újraéled a bizánci bor

A bort Gidi Talmor készíti, aki egy moshávban élő high-tech szakember és hobbiborász. A projekthez csatlakozott a Pinto Pincészet is, bár az első három évben – a zsidó törvények értelmében – a szőlő még nem használható fel.

Az ültetvényen több szőlőfajta is növekszik: a Dabouki mellett Bar és Siriki fajtákat is telepítettek. A következő szüret két-három héten belül esedékes, de ekkor is csak kis mennyiség, mindössze néhány tucat kiló szőlő várható.

A projekt részeként az izraeli természetvédelmi hatóság más ókori gyümölcsfákat is újratelepít: a tervek szerint különleges füge-, olajbogyó- és gránátalmafákat ültetnek el a következő hónapokban.

„Ez a szőlőültetvény még gyerekcipőben jár” – mondta Dr. Schwimmer. „De eljön majd a nap, amikor egy pohár ókori bort kortyolva, bizánci agyagedényből kóstolva mondhatjuk:

Na, ez tényleg mennyei!’”

Izrael egyik legjobb pincészete Donald Trumpról elnevezett bort dobott a piacra

A 2018-as évjáratú bor Merlot, Petit Verdot és Cabernet Sauvignon szőlőfajtákból készült, alkoholtartalma 15%, ára 120 sékel.

Elképesztően gyönyörű ókori óriásmozaikot mutattak be Izraelben

A 35 évvel ezelőtt felfedezett hatalmas mozaikot először láthatja a nagyközönség is.