Amerikában szívesen látják a Párizsból kitiltott izraeli hadiipari cégeket

„Remélem, hogy az európai közvélemény megváltozik” – mondta a JNS-nek egy izraeli vezérigazgató.

Ahogy október 16-án Washingtonban véget ért a háromnapos Association of the United States Army éves találkozója és kiállítása, az izraeli védelmi cégek között elterjedt a hír, hogy Emmanuel Macron francia elnök ki akarja tiltani őket a Párizs melletti Euronaval védelmi vásárról.

Egy nagy izraeli védelmi vállalat szóvivője szerdán a washingtoni rendezvényen a JNS-nek elmondta, hogy Franciaország döntése az izraeli vállalatok kizárásáról „nem meglepő”. 

Ugyanezen a napon Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter azt mondta, hogy Macron „cselekedetei szégyent hoznak a francia nemzetre és a szabad világ értékeire, amelyeket állítólag védelmez”.

„Az a döntés, hogy Franciaországban másodszor is diszkriminálják az izraeli védelmi iparágakat, Izrael ellenségeit segíti a háborúban.

Ez a zsidó állam elleni fegyverembargóról szóló döntésre épül” – jelentette ki Gallant. „Franciaország ellenséges politikát fogadott el, és következetesen végrehajtja azt a zsidó néppel szemben. Továbbra is megvédjük nemzetünket az ellenséggel szemben hét különböző fronton, és harcolni fogunk a jövőnkért – Franciaországgal vagy nélküle”.”

Izrael nem hagyja magát: a bíróság előtt támadja meg a francia elnök döntését

Jeruzsálem „jogi és diplomáciai intézkedéseket” indít Emmanuel Macron francia elnök ellen – jelentette be az izraeli külügyminiszter.

Párizs a júniusi nagyobb Eurosatory kiállításról is kitiltotta az izraeli cégeket. Egy francia bíróság hatályon kívül helyezte ezt a döntést, de a zsidó állam számára már túl késő volt a részvételhez. A bíróság továbbá úgy döntött, hogy diszkriminatív volt az izraeli állampolgárok kizárása a kiállításról, hacsak nem írtak alá egy lemondó nyilatkozatot, amelyben kijelentették, hogy nem hivatalos, hanem személyes minőségükben vesznek részt.

A washingtoni rendezvényen az izraeli védelmi ágazat vezetői a JNS-nek elmondták, hogy úgy érzik, szívesen látják őket az Egyesült Államokban.

A Rafael Advanced Defense Systems „nagyon büszke a kapcsolatainkra, és nagyon boldog, hogy bemutathatjuk termékeinket, amelyek segítenek a demokratikus országok haderőinek védelmében” – mondta Joáv Turgeman, a vállalat vezérigazgatója a JNS-nek.

„Ellentétben talán az Eurosatoryval – ami nagyon szerencsétlen esemény volt – mi itt nagyon-nagyon szívesen látottak vagyunk” – mondta Turgeman. „Nagyon jó fogadtatásban részesülünk”. Példaként említette a vállalat kiállítását meglátogató potenciális vásárlók „mennyiségét és mértékét”.

„A világhatalmak tudják ezt értékelni”

– mondta.

Az Asio Technologies egyike volt annak a több mint egy tucatnyi kis- és középvállalkozásnak, amelyek a washingtoni rendezvényen megjelentek a SIBAT, az izraeli védelmi minisztérium nemzetközi védelmi együttműködési igazgatóságának zászlaja alatt, amely hidat képez a minisztérium és a védelmi ipar munkája között.

Olyan barátokkal, mint Franciaország, Izraelnek nincs is szüksége ellenségekre

Benjamin Netanjahu újra visszavágott az Izraelt leckéztetni próbáló francia elnöknek. Mutatjuk az ügy részleteit!

David Harel, az Asio vezérigazgatója a JNS-nek elmondta, hogy cégét regisztrálták az Eurosatoryra. „Megtiltották a részvételt, ezért jöttünk ide” – mondta. „Itt sokkal szívesebben érezzük magunkat.”

Amióta Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát – és különösen azóta, hogy a Hamász megtámadta Izraelt 2023. október 7-én – az Asio „a középpontban van”, mondta Harel a JNS-nek. „Nagy az érdeklődés a termékeink iránt, mind Izraelben, mind a világ minden tájáról”.

Ariel Kandel, az Imco Industries vezérigazgatója a JNS-nek elmondta, hogy cége szintén az Eurosatoryra készült, mielőtt visszautasították volna. „Sajnálom ezt, de remélem, hogy jövőre máshol lesz” – mondta. (Kandel még azelőtt beszélt a JNS-szel, hogy felröppent a hír, miszerint Macron kitiltja az izraeli cégeket az Euronavalról.)

„Európa és Izrael között még mindig van üzleti együttműködés” – mondta Kandel. „Szerintem ez így is marad, és remélem, hogy a közvélemény napról napra változik”. Hozzátette, hogy „a védelmi piacon a legtöbb vállalat inkább azzal foglalkozik, hogy mi történik a területen”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát előtt készítette, és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Sarkozy külügyminisztere szerint „Franciaország mindig is antiszemita volt”

„Hogyan is lehetne nem antiszemita, amikor látja az izraeli hadsereg által okozott károkat?” – nyilatkozta Bernard Kouchner volt francia külügyminiszter.