Izrael nem hagyja magát: a bíróság előtt támadja meg a francia elnök döntését

Jiszráel Katz külügyminiszter vasárnap közölte, hogy minisztériuma „jogi és diplomáciai intézkedéseket” fog tenni Emmanuel Macron francia elnök azon döntése ellen, hogy idén másodszorra is megtiltotta izraeli cégeknek, hogy kiállítsanak egy nagy párizsi védelmi kiállításon.

Egy izraeli tisztviselő a The Times of Israel című lapnak elmondta, hogy Jeruzsálem a francia bíróságok elé viszi az ügyet, ahol azt fogják állítani, hogy Macron – aki egyre kritikusabbá vált Izrael gázai és libanoni offenzíváival szemben – jogellenes diszkriminációt követelt el.

Az X-en francia és héber nyelven Katz azt írta, hogy az „antidemokratikus” bojkott elfogadhatatlan egy szövetséges részéről, és felszólította Franciaországot és a Nyugatot, hogy támogassák Izraelt, „az egyetlen államot, amely a frontvonalon áll” a „gonosz iráni tengely és a radikális iszlám” ellen.

A november 4-7-i rendezvényt szervező Euronaval múlt heti közleményében közölte, hogy a francia kormány arról tájékoztatta, hogy az izraeli delegációk nem állíthatnak ki standokat és nem mutathatnak be felszereléseket, de részt vehetnek a szakkiállításon. A döntés hét céget érintett.

Macron szerint a terroristák precíziós likvidálása sincs rendben

A francia elnök azzal vádolta az izraeli miniszterelnököt, hogy szélesebb konfliktusba sodorja a régiót.

Joáv Gallant védelmi miniszter szerdán nekiment a döntésnek, és az X-en azt írta, hogy Macron intézkedése „szégyen”, és hogy Franciaország „ellenséges politikát folytatott a zsidó néppel szemben”.

Franciaország korábban megtiltotta izraeli cégeknek, hogy részt vegyenek a júniusban Párizsban megrendezett Eurosatory katonai szakkiállításon, mivel Macron tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben.

A francia elnök felháborodást váltott ki Jeruzsálemben azzal, hogy a hónap elején fegyverembargóra szólított fel Izraellel szemben, mondván, hogy ez az egyetlen módja a gázai és libanoni harcok befejezésének, egykori francia gyarmaton, ahol Párizs még mindig nagy befolyással rendelkezik.

Meloni is hátba szúrta Izraelt: Olaszország teljes fegyverembargót vezetett be

Teljes morális csőd jellemzi az olasz kormány hozzáállását.

Macron Izrael más európai szövetségeseivel együtt azért is támadta Izraelt, mert állítólag az UNIFIL nemzetközi békefenntartó erő csapataira lőtt Dél-Libanonban. Franciaország mintegy 700 katonával járul hozzá a 10 000 fős erőhöz.

Francia tisztviselők többször is kijelentették, hogy Párizs elkötelezett Izrael biztonsága mellett, és rámutattak, hogy a hadserege segített megvédeni Izraelt, miután Irán áprilisban és e hónap elején megtámadta azt.

Izrael szeptemberben szárazföldi hadműveleteket indított Irán libanoni megbízottja, a Hezbollah ellen, miután hónapokig szinte napi szintű összecsapások zajlottak a határ mentén. A Hezbollah vezette erők 2023. október 8-án kezdték támadni az izraeli határ menti településeket és katonai állásokat, egy nappal azután, hogy a Hamász vezette terroristák ezrei megrohamozták Izrael déli részét, ahol közel 1200 embert öltek meg és 251 túszt ejtettek, kirobbantva a gázai háborút.

Olyan barátokkal, mint Franciaország, Izraelnek nincs is szüksége ellenségekre

Benjamin Netanjahu újra visszavágott az Izraelt leckéztetni próbáló francia elnöknek. Mutatjuk az ügy részleteit!