Újabb IDF-ezredes esett el Gázában

Ehszán Daksza ezredes, az izraeli drúz közösség tagja egy terrorellenes művelet vezetése közben esett el Dzsabalíjában.

Az IDF vasárnap bejelentette, hogy Ehszán Daksza ezredes, az IDF 401. páncélos dandárjának parancsnoka a Gázai övezet északi részén zajló harcban meghalt.

A drúz kisebbséghez tartozó, a 41 éves, Dalijat al-Karmelből származó férfi a legmagasabb rangú tiszt, aki a gázai hadművelet során halt meg, Jichák Ben Basat, a Golani-dandár ezredese után, aki december 12-én halt meg egy rajtaütésben Gázavárosban.

Daksza halálosan megsebesült, amikor egy robbanószerkezet felrobbant mellette, miután kiszállt egy tankból Dzsabalíjában, ahol az IDF katonái október 6. óta tevékenykednek, hogy meghiúsítsák a Hamász újjáalakulását a városban.

Az 52. zászlóalj parancsnoka is súlyosan megsebesült a Daksza halálát okozó incidensben. Két másik tiszt is megsebesült – egy közepesen, egy pedig könnyebben.

A 2006-os második libanoni háború kitüntetett veteránja, Daksza júniusban vette át a 401. zászlóalj parancsnokságát.

Raylan Givens on X (formerly Twitter): „Colonel Ehsan Daxa Z”L” had just entered his command role in June after fighting since 10/7. He received a medal for his conduct during the 2nd Lebanon War in 2006, during which he rescued 9 IDF Paratroopers who were stuck in a building in Ayta ash Shab. pic.twitter.com/Zw01W2feBE / X”

Colonel Ehsan Daxa Z”L” had just entered his command role in June after fighting since 10/7. He received a medal for his conduct during the 2nd Lebanon War in 2006, during which he rescued 9 IDF Paratroopers who were stuck in a building in Ayta ash Shab. pic.twitter.com/Zw01W2feBE

Ő a hatodik IDF-ezredes, akit a Hamász elleni harcban öltek meg. Egy másik drúz tisztet, Szalman Habaka alezredest november 2-án ölték meg Gázában.

„Izrael Állam egy bátor és merész parancsnokot veszített el, egy olyan vezetőt, aki életét és munkáját nemzetünk biztonságának szentelte”

– mondta Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter.

„Ehszán jelleme, hazánk iránti szeretetével, kreativitásával és rettenthetetlen kezdeményezőkészségével párosulva példaképpé és büszkeség forrásává tette őt csapatai és parancsnokai számára” – tette hozzá.

Jichák Herzog elnök is méltatta az elesett parancsnokot.

„Ehszán – Izrael hőse, bátor, szerény és elvhű harcos – halála veszteség Izrael állam és az egész izraeli társadalom számára. Üdvözlöm őt és átölelem családját, Dalijat al-Karmel közösségét és drúz testvéreinket, akik a harcok kezdete óta sok drága fiút veszítettek el, odaadással, küldetéstudattal és közös sorsunkkal” – mondta.

Rafik Halabi, Dalijat al-Karmel polgármestere azt mondta, hogy a város „feketébe burkolózott”, és „sír és gyászol” „egy hős, bátor, legendává vált, szerény harcos elvesztése miatt”, aki a háború kezdete óta harcolt”.

Gyász: Magyar származású harckocsizó halt hősi halált Gázában

A 22 éves Ittaj Fogel törzsőrmester harckocsi-parancsnokként szolgált az IDF 401. dandárjának 46. páncélos zászlóaljában.