IDF: 500 millió dollárt rejtegetnek a terroristák egy bejrúti kórház alatt

Az izraeli hadsereg egy látványos videót is közzétett Nasszrallah titkos bunkeréről.

A Hamász néhai vezetője, Hasszán Naszrallah egyik bunkere, amely Bejrút déli külvárosában, a Száhel Általános Kórház alatt épült, becslések szerint legalább félmilliárd dollárt rejt amerikai valutában és aranyban – mondta Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője hétfő este.

A kórház alatti bunker 3:30-tól:

Israel Defense Forces on X (formerly Twitter): „”Tonight, I am going to declassify intelligence on a site that we did not strike-where Hezbollah has millions of dollars in gold and cash-in Hassan Nasrallah’s bunker. Where is the bunker located? Directly under Al-Sahel Hospital in the heart of Beirut.”Listen to IDF Spox…. pic.twitter.com/SjMZQpKqoJ / X”

„Tonight, I am going to declassify intelligence on a site that we did not strike-where Hezbollah has millions of dollars in gold and cash-in Hassan Nasrallah’s bunker. Where is the bunker located? Directly under Al-Sahel Hospital in the heart of Beirut.”Listen to IDF Spox…. pic.twitter.com/SjMZQpKqoJ

A Hezbollah költségvetésének jelentős részét Irán finanszírozza, a pénzek Szírián keresztül jutnak el Libanonba. Ez évente több százmillió dollárt tesz ki. A pénzeket fizetésekre és a terrorszervezet infrastruktúrájának fenntartására fordítják.

Emellett az IDF szerint a Hezbollah a legnagyobb munkaadó Libanonban, és több százmillió dollárt gyűjtött össze civil szervezeteknek álcázott szervezeteken keresztül.

Israel Defense Forces on X (formerly Twitter): „Hezbollah’s finances are like a game of Monopoly. Watch until the end to see who their banker is: pic.twitter.com/ujvY15UvLI / X”

Hezbollah’s finances are like a game of Monopoly. Watch until the end to see who their banker is: pic.twitter.com/ujvY15UvLI

Hagari három módszert vázolt fel, amelyeket Irán a Hezbollahnak szánt pénzeszközök csempészésére használ:

  • Olaj- és pénzátutalások Iránból Szíriába: az olajat különböző vállalatoknak adják el, és a Hezbollah Libanonba szállítja.
  • Diplomáciai álca: Irán diplomáciai védelem alatt, a bejrúti iráni nagykövetségen keresztül Libanonba szállítja a pénzt, ahonnan az a Hezbollahhoz kerül.
  • A Hezbollah gazdasági kezdeményezései iráni támogatással: ide tartozik a Szíriába irányuló gázexport, valamint gyárak létesítése Szíriában, Libanonban, Jemenben és Törökországban.

Az IDF szóvivője azt is bejelentette, hogy egy Mohammad Dzsafar Kasír, a Hezbollah pénzügyi vezetője éveken át felügyelte a terrorszervezet pénzügyeit, míg október elején egy bejrúti célzott csapásban meg nem ölték.

A nemzetközi sóhivatal libanoni kettős mércéje

AZ UNIFIL hős katonái 2006 óta csak a pénzt vették fel, semmit nem tettek a küldetésükért, az ENSZ BT 1701-es határozatának végrehajtásáért.

Robbanásszerű változás állhat be a Hezbollah finanszírozásában

Az izraeli hadsereg a Hezbollah pénzügyi intézményeit veszi célba.