Elfogott terroristák bevallották: a Hezbollah lefizette az ENSZ-békefenntartókat

Elfogott terroristák megerősítették, hogy lefizették az UNIFIL-t, hogy előőrseiket Izrael ellen használják, sőt, még a megfigyelő kameráik felett is átvették az irányítást.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) legutóbbi dél-libanoni szárazföldi műveletei során elfogott Hezbollah-terroristák a kihallgatások során elárulták: a terrorhadsereg lefizette az UNIFIL személyzetét, hogy használják állásaikat a térségben – közölték az Israel Hayomnak nyilatkozó biztonsági források.

A források azt is elárulták, hogy a Hezbollah az izraeli határhoz közeli településeken lévő UNIFIL-kamerák felett is átvette az ellenőrzést, és azokat saját céljaira használta. Mindezek fényében Izrael azt tervezi, hogy a Libanonnal kötendő jövőbeli megállapodásokban elsősorban a libanoni hadsereg kötelezettségvállalásaira támaszkodik, nem pedig az UNIFIL-re, amely az évek során hatástalannak bizonyult, és amelyet most azzal vádolnak, hogy gyakran együttműködik a Hezbollah terroristáival.

Egy kudarcba fulladt erő

Az ENSZ békefenntartó erői az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1978-as Litani-műveletet követő határozata alapján kerültek Dél-Libanonba, és azóta különböző mandátumok alapján működnek.

A 2006-os háború befejezésekor elfogadott 1701. számú ENSZ-határozat arra kötelezte az UNIFIL katonáit, hogy megakadályozzák a Hezbollah terroristáit abban, hogy terrorista tevékenységet folytassanak a Litani folyótól délre.

Az UNIFIL-erők azonban látványosan kudarcot vallottak, Izrael egyes esetekben azt állítja, hogy még segítették is a Hezbollah terveinek végrehajtását.

A nemzetközi sóhivatal libanoni kettős mércéje

AZ UNIFIL hős katonái 2006 óta csak a pénzt vették fel, semmit nem tettek a küldetésükért, az ENSZ BT 1701-es határozatának végrehajtásáért.

Még akkor is, amikor az IDF nemrégiben belépett Libanonba a határ melletti szárazföldi műveletekre, hogy felszámolja a Hezbollah terrorhálózatát, Az IDF most folyó, korlátozott szárazföldi műveletei során többször kérte az UNIFIL-t, hogy katonáik biztonsága érdekében néhány kilométerrel vonják hátrébb állásaikat – amelyek közvetlen közelében is létesített harci állásokat a Hezbollah – az ENSZ határozottan visszautasította a kérést.

A szervezet ragaszkodik ahhoz, hogy továbbra is a tűzvonalban maradjon, veszélyeztetve ezzel a különböző országokból érkező, a haderőben szolgáló katonák életét.

Izrael azt gyanítja, hogy az UNIFIL azért ragaszkodik a helyben maradáshoz, mert így akarja leplezni, hogy tudtak a Hezbollah tevékenységéről, ami az 1701-es határozat durva megsértését és a misszió tevékenységének teljes kudarcát jelenti. A helyzetet súlyosbítja, hogy az UNIFIL a közelmúltban azzal vádolta meg az IDF-et, hogy harckocsikkal behatoltak a szervezet egyik falusi állásába, lerombolva a kaput.

Az IDF elmondása szerint a műveletben résztvevő erőit heves páncéltörő rakétatűz érte, amely több katonát megsebesített. A sebesültek evakuálásához a harckocsiknak vissza kellett tolatniuk egy olyan területen, ahol már nem éri el őket az ellenséges tűz – ennek során történt az incidens.

Az IDF arról számolt be, hogy az elmúlt hónapokban a Hezbollah rakétákat lőtt ki Izraelre az UNIFIL állásaihoz közeli helyekről.

Botrány: A libanoni ENSZ „békefenntartók” fedezékéből lövi Izraelt a Hezbollah

Az ENSZ-erők tátott szájjal nézik, hogy a terroristák rakétákkal lövik a zsidó államot az UNIFIL dél-libanoni állásainak közvetlen közeléből.

Diplomáciai következmények

Az IDF és az UNIFIL közötti nézeteltérés széles körű hatása megnehezíti, hogy az izraeli hadsereg nemzetközi legitimitást szerezzen dél-libanoni műveleteinek, és jelentős diplomáciai károkat okoz az európai országokkal ápolt kapcsolatokban.

Izrael ENSZ-nagykövete, Danny Danon nemrégiben kijelentette: „A Hezbollah terroristái az UNIFIL előőrseit használják rejtekhelyként, és a közelben csapdákat állítanak. Érthetetlen az ENSZ ragaszkodása ahhoz, hogy az UNIFIL katonái a tűzvonalban maradjanak”.

Izraeli források szerint az ENSZ a háború befejezése után is fenn kívánja tartani az UNIFIL jelenlétét a szektorban. Tekintettel azonban a szervezet kudarcára, Izrael azt tervezi, hogy nagyobb mértékben támaszkodik majd a libanoni hadsereg által remélt felelősségre, és kevésbé az ENSZ-erőkre, amelyek nem tudtak érvényt szerezni a mandátumuknak.

Botrányos: Élő pajzsként védik az UNIFIL ír békefenntartói a Hezbollah állásait

Súlyos vádakat fogalmazott meg az IDF-el szemben az Izrael-ellenességéről ismert ír elnök.

Videó: Izrael területére átnyúló Hezbollah-alagutat semmisített meg az IDF

Az IDF elitalakulatai fegyvereket és robbanóeszközöket, valamint páncéltörő rakétákat találtak az alagútban.