Növekszik Netanjahu pártjának népszerűsége

Napvilágot látott az első izraeli pártpreferenciákat vizsgáló kutatás azután, hogy az izraeli hadsereg sikeresen likvidálta Jajha Szinwart, a Hamász palesztin terrorszervezet vezetőjét. A Maagar Mochot intézet által végzett kutatás szerint nőtt Netanjahu pártjának, a Likudnak támogatottsága és a vallásos cionista pártok is erősödnek.

Az adatokból kiderült, hogy ha ma tartanák a választásokat, a Likud párt 25, a Beni Ganz vezette közép-jobboldali Nemzeti Egység Párt pedig 21 mandátumot szerezne.

A Jair Lapid nevével fémjelzett balközép Jes Atid 13, az Avigdor Liberman által elnökölt, jellemzően orosz ajkúakat tömörítő Jiszrael Bejtenu 13, a szefárdi-ultraortodox  Sász 10, a Demokraták baloldali pártszövetség 9, míg az Itamár Ben-Gvir féle Ocmá Jehudit 8, az askenázi ultra ortodox Egyesült Tóra Judaizmus 7, a Betzalel Szmotrich vezette Vallásos Cionista Párt 5, az arab Hadash-Ta’al 5 és a szintén arab Raam 4 mandátumot nyerne.

Érdekesség, hogy Liberman pártja jelenleg minden idők legmagasabb támogatottságát mutatja, ahogy az is, hogy a politikába visszatérést fontolgató korábbi miniszterelnök, Naftali Bennettet többen látnák szívesen miniszterelnökként, mint Netanjahut

A jelenleg regnáló koalíciónak a Hadász-Taall nélkül 55 mandátumot sikerülne megszereznie, míg az ellenzéki pártoknak 60-at.

Az Egyesült Államokban alig több mint két hét múlva esedékes elnökválasztás előtt a közvélemény-kutatásban megkérdezték a válaszadókat, hogy kit választanának meg szívesebben az Egyesült Államok elnökének? 63% válaszolt úgy, hogy Donald Trumpot részesíti előnyben, míg mindössze 20%-uk Kamala Harris jelenlegi amerikai alelnököt.

Egy izraeli üzletember 100 ezer dollárt ajánlott fel a túszokat átadó gázaiaknak

“Van egy ajánlatom számotokra” – üzente a gázai civileknek Daniel Birenbaum.