Az IDF drónfelvételt tett közzé Szinvár utolsó pillanatairól

A Neokohn szerkesztője

Újabb részletek derültek ki arról a tűzharcról, amelyben Jahja Szinvárt, a Hamász vezetőjét likvidálták.

Tegnap délelőtt 10:00 órakor a Bislamach Brigád 450. zászlóaljának egyik katonája gyanús alakot vett észre, aki ki-be járkált egy épületben Rafah Tel Szultan negyedében – tudta meg a The Times of Israel. A katona értesítette a zászlóaljparancsnokot, aki utasította az erőket, hogy nyissanak tüzet az épületre.

Délután 3 óra körül egy drón három alakot látott az épületből kilépni, akik házról házra próbáltak haladni. Az alakok közül kettő elöl haladt, szabaddá téve az utat a harmadiknak.

Az IDF ismét tüzet nyitott, megsebesítve a terroristákat. Ketten bementek az egyik épületbe, a harmadik – akiről kiderült, hogy Szinvár volt – pedig egyedül ment be egy másik épületbe. Az IDF tankjai és más erők tüzet nyitottak mindkét épületre.

Aurora Intel on X (formerly Twitter): „Sinwar’s last moment was throwing a piece of wood at an IDF drone pic.twitter.com/YEVYohkIt6 / X”

Sinwar’s last moment was throwing a piece of wood at an IDF drone pic.twitter.com/YEVYohkIt6

Szinvár ezután felment a második emeletre. Egy harckocsi újabb lövedéket lőtt ki az épületre, és egy gyalogos szakasz felvonult, hogy átkutassa. Szinvár két gránátot dobott rájuk, amelyek közül az egyik felrobbant.

A katonák visszavonultak, és egy drón repült be, hogy átkutassa a szobát. A drón talált egy férfit, akinek a karja sérült volt és az arca el volt takarva – ez volt Szinvár -, aki egy törött fadarabot dobott a drón felé. Ezt követően egy másik tank újra tüzet nyitott az épületre.

Amikor az épületet átkutató katonák meglátták a megölt terrorista arcát, akit a drón kiszúrt, észrevették, hogy hasonlít Szinvárra. Ezt követően a helyszínre kiérkező Sin Bét DNS-t és ujjlenyomatokat vett tőle, hogy ellenőrizze a személyazonosságát.

„A túszokért cserébe megkíméljük az életed” – Netanjahu üzent a terroristáknak

Fegyverletételre szólított fel az izraeli miniszterelnök, aki szerint Jahja Szinvár likvidálása a Hamász végének kezdetét jelenti.