A Hamász az ikertornyok elleni támadáshoz hasonlót tervezett

A Hamász egy, a New York-i ikertornyok ellen 2001 szeptember 11-én elkövetett támadáshoz hasonló terrorakciót tervezett Izrael ellen, amely sokkal halálosabb lett volna, mint a 2023-ban történt október 7-i mészárlás – derül ki a Washington Post,izraeli tisztviselők által talált feljegyzéseken alapuló exkluzív jelentéséből.

A tervek állítólag már évekkel az október 7-i támadások előtt készültek, és

egy tel-avivi felhőkarcoló ledöntését, valamint vonatok, hajók és teherautók használatát irányozták elő egy Izrael elleni pusztító támadás végrehajtására.

A jelentés szerint az izraeli tisztviselők a Hamász parancsnoki központjaiból elektronikus feljegyzéseket és papírokat szereztek meg, amelyekből kiderült, hogy milyen előrehaladott terveket készített a terrorcsoport. A tervek közül több „rosszul kidolgozottnak és eléggé kivitelezhetetlennek” tűnt – jegyezték meg a Postnak terrorizmus-szakértők.

Emellett a terrorcsoport iráni vezetőknek írt leveleit is megtalálták, amelyekből kiderült, hogy a Hamász segítséget kért tőlük a támadások kezdeményezéséhez

– áll a jelentésben.

A Post szerint a dokumentumok között találtak továbbá egy levelet, amelyet Yahya Szinwar, a Hamász terroristavezére írt 2021-ben, és amelyben több magas rangú iráni tisztségviselőhöz fordult, pénzügyi és katonai támogatást kérve, miközben azt ígérte, hogy Irán segítségével a terrorcsoport két éven belül képes lesz elpusztítani Izraelt.

„Megígérjük, hogy egy percet és egy centet sem fogunk elvesztegetni a szent cél elérése irányába tett utunkon” – állt a 2021 júniusában kelt levélben, amelyet Szinwar és más Hamász-tisztviselők írtak alá a Post szerint.

Bár a jelentés megjegyezte, hogy a dokumentumok hitelességét „nem lehet egyértelműen megállapítani”, a tartalom összhangban látszik az amerikai és a szövetséges hírszerzés október 7-ét követő, a Hamász terveit és Iránnal való kapcsolatait érintő értékeléseivel.

A The Post beszélt olyan izraeli tisztviselőkkel is, akik nem vettek részt a megjegyzések összegyűjtésében, és függetlenül értékelték, megjegyezvén, hogy azok valódiak.

Az izraeli tisztségviselők által elfogott dokumentumokban több mint 17 ezer fénykép is szerepelt – a műholdfelvételektől kezdve a drónkamerák által izraeli városokról és tájakról készített vagy a közösségi médiában közzétett bejegyzésekből összegyűjtött fotókig – írta a Post.

A jelentések szerint izraeli légi bázisok ábráit és a Tel-Aviv melletti Ben Gurion repülőteret használó kereskedelmi repülőgépek repülési mintáit ábrázoló képeket is találtak.

Találtak egy dokumentumot, amely három felhőkarcoló lerombolásának tervét tartalmazta Tel-Avivban: a 70 emeletes Moshe Aviv Tower és az Azrieli komplexum, amelyek egy nagy bevásárlóközpont és egy forgalmas vasútállomás közelében vannak.

Időben lépett az elhárítás: Terroristák akarták ledönteni a tel-avivi tornyokat

Az izraeli biztonsági erők szerdán nyilvánosságra hozták, hogy meghiúsítottak egy terrorista tervet, amelynek célja a tel-avivi Azrieli Center felrobbantása volt.