Gyász: Elhunyt Lily Ebert, a világhírű magyar holokauszt-túlélő

Százéves korában hunyt el a bonyhádi születésű Lily Ebert, akinek története milliókhoz jutott el világszerte. Emlékéből fakadjon áldás!

Az 1923 decemberében Bonyhádon született Ebert halálhírét szerda reggel jelentette be családja.

„Az évek során Lily története világszerte százmilliókat érintett meg. Életigenlő, generációkat felölelő memoárja, a Lily ígérete, amelyet dédunokájával, Dov Formannal közösen írt, emlékeztet az emberi lélek ellenállóképességére és a féktelen gyűlölet veszélyeire.

„Lily megtanított a tolerancia és a hit erejére, a nyílt beszéd fontosságára és arra, hogy ki kell állni az előítéletekkel szemben.”

Ebert 1944-ben 20 éves volt, amikor édesanyjával, öccsével és három nővérével együtt Auschwitz-Birkenauba deportálták. Csak Lily és két nővére élte túl, akiket 1945-ben a szövetséges erők szabadítottak fel. Édesanyját, húgát és öccsét a gázkamrákban gyilkolták meg.

„A felfoghatatlan veszteséggel szemben Lily ígéretet tett magának: ha túléli ezt a földi poklot, el fogja mesélni a történetét – nem haraggal, hanem erővel, méltósággal és azzal az elhatározással, hogy tisztelegni fog azok előtt, akiknek nem sikerült. Soha nem teljesült még egy ígéret sem olyan mélyen, mint az övé” – mondta szerdán a családja.

Megszületett a világhírű magyar holokauszt-túlélő első ükunokája!

„Soha nem számítottam arra, hogy túlélem a holokausztot. Most meg egy újabb kis életet, ükunokámat is a kezemben foghatom. A nácik nem győztek”.

„Hittel és szeretettel építette újjá az életét, soha nem kérdezte, hogy „miért én?” Ehelyett arra összpontosított, hogy mit lehet újjáépíteni a hamvaiból, és az ő pozitivitása továbbra is vezet minket ezekben a nehéz időkben.

„Miközben szeretett anyukánkat gyászoljuk, egyúttal ünnepeljük rendkívüli életét. Egy fény, amely oly fényesen ragyogott, elsötétült. Ő volt a mi hősünk, és a hiánya elképzelhetetlen űrt hagy az életünkben”  – mondta a család.

Dédunokájával, Dov Forman-nal együtt könyvek és közösségi médiatartalmak révén segített oktatni és tájékoztatni a fiatalokat a holokausztról, különösen a TikTok-on, ahol több mint 2 millió követőre tett szert.

Ebert egy lánya és egy fia, tíz unokája, 38 dédunokája és egy ükunokája gyászolja. 

A család bejelentette, hogy a temetés a zsidó szokásoknak megfelelően szerdán kezdődik.

Harmincötszörös dédnagymama lett az Auschwitz-túlélő TikTok sztár

„A gyerekek jelentik a legjobb bosszút a nácikkal szemben” – fogalmazott az 1923-ban Bonyhádon, Engelman Lívia néven született asszony.