Botrányos: Élő pajzsként védik az UNIFIL ír békefenntartói a Hezbollah állásait

Az IDF azt kérte a libanoni ENSZ-misszió békefenntartóitól, hogy vonuljanak 5 kilométerrel északabbra, a harcok elkerülése érdekében. Az ír elnök – a misszióban ír katonák is szolgálnak – szerint az izraeli követelés „felháborító”. Maradnak, mint eddig, ENSZ-pajzsot biztosítva a Hezbollahnak.

A dél-libanoni ENSZ békefenntartó missziós (UNIFIL) erők elutasították azt az izraeli kérést, hogy a harcok elkerülése érdekében öt kilométerrel északabbra vonuljanak – így az izraeli csapatok befejezhetnék a határ menti falvak megtisztítását a Hezbollah harcosaitól. Ez lenne az egyik feltétele annak, hogy az észak-izraeli polgárok biztonságban visszatérhessenek otthonaikba – írja a Ynet.

Az UNIFIL azt állította, hogy az IDF veszélyezteti csapatait, miután izraeli tankok lőállást foglaltak el a békefenntartó erők közelében. 

Írország, amelynek 347 katonája van az ENSZ-erők 10 000 fős libanoni missziójában, elutasította az IDF kérését, annak ellenére, hogy 30 ír katona a harcok közelében állomásozik. 

Úgysem találja ki kiket jelöltek Nobel-békedíjra

A nap viccéért kattintson cikkünkre!

A dublini kormány hivatalosan közölte Izraellel, hogy elutasítja az UNIFIL-erők áthelyezését. Ezt követően éles szóváltás alakult ki az írországi izraeli nagykövetség és Michael Higgins ír elnök, Izrael ismert kritikusa között. 

„Felháborító, hogy az Izraeli Védelmi Erők megfenyegették a békefenntartókat, és evakuálni akarják az UNFIL által védett falvakat” – mondta Higgins a hét elején, hozzátéve, hogy Izrael megsérti az ENSZ 1701-es határozatát. 

„Izraelnek és a Hezbollahnak kötelessége tiszteletben tartani az ENSZ békefenntartóinak szerepét és mandátumát, és nem tehetnek olyat, ami a békefenntartókat és különösen a mi csapatainkat veszélybe sodorja” – mondta.

Izrael dublini nagykövetsége közleményben tudatta: hamis az a vád, miszerint izraeli csapatok fenyegették volna a békefenntartókat.

Az IDF arra kérte az UNIFIL-t – írja a nagykövetség -, hogy saját biztonságuk érdekében vonuljanak északra. 

Megáll az ész: Az ENSZ tanára volt a Libanonban likvidált Hamász-vezető

Fateh Sherif Abu el-Amin az UNRWA libanoni tanárszakszervezetét vezette, 65 iskola 39 000 diákját felügyelte.

„Tisztázzuk: a békefenntartó erők nagy jelentőséggel bírnak Izrael számára. Az a kísérlet, hogy tevékenységünket az UNIFIL fenyegetéseként írják le, egy újabb alaptalan és rágalmazó vád, amelyhez hasonlóval az elmúlt hónapokban már találkozhattunk” – áll a nagykövetség közleményében. 

Andrea Teneti, az UNIFIL szóvivője elmondta, hogy a békefenntartó erők továbbra is ellátják feladataikat.

„Az ENSZ továbbra is kapcsolatban áll az érintett szereplőkkel a kék vonal mindkét oldalán a helyzet rendezése érdekében”

– mondta.

Ahogy a Hamász palesztin terrorszervezet, úgy a Hezbollah is előszeretettel telepíti terror-infrastruktúráját civilek, egészségügyi- vagy oktatási intézmények, illetve az ENSZ-missziók közelébe. Ezzel élő pajzsként használják egyebek mellett a nemzetközi missziók bázisait, abban reménykedve, hogy az izraeli csapások nem elég precízek, így az IDF nem kockáztatja meg a támadást, az esetleges polgári vagy ENSZ áldozatoktól tartva.

Hazugságon kapták a zsidózó ír elnököt

Michael D. Higgins ír elnök bizonyíthatóan hazudott, és valótlanságokat állított Izraelről.

Persona non gratának nyilvánították Izraelben az ENSZ-főtitkárt

A zsidó állam megunta Antonio Guterres asszisztálását az Izrael elleni támadásokhoz.