Izrael az utolsó pillanatban fújta le Jahja Szinvár kiiktatását

Izraelnek megvolt a lehetősége arra, hogy likvidálja Jahja Szinvár Hamász-vezetőt, de úgy döntött, hogy nem tesz így, mert félt, hogy kárt tesz a terrorcsoport fogságában lévő túszokban – derült ki a 12-es csatorna híradójának vasárnap este közzétett exkluzív riportjából.

A 12-es csatorna szerint Izrael kapott egy fülest, amely egyedülálló lehetőséget teremtett Szinvár meggyilkolására, de úgy döntöttek, hogy egy ilyen művelet túl kockázatos lenne, mivel a túszokat ugyanott tarthatják fogva, mint a terrorcsoport vezetőjét.

Szinvár, aki Iszmail Haníje teheráni meggyilkolása után vette át a Hamász korábbi vezetőjének a szerepét, a Gáza alatti alagutakban rejtőzködik.

Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, Szinvár körülvette magát a túszokkal, és pajzsként használja őket, hogy Izrael ne bántsa őt.

Hetek óta nem ad életjelet magáról a Hamász vezetője

Izraelben megindultak a találgatások Jahja Szinvár lehetséges halála kapcsán.

A múlt héten már viták folytak Szinvár lehetséges haláláról. Az IDF múlt vasárnap közölte, hogy nem tudja sem megerősíteni, sem cáfolni a lehetséges haláláról szóló jelentéseket, miután olyan pletykák terjedtek el, hogy megölték.

A Sin Bét vitatta ezt az elméletet, és úgy véli, hogy Szinvár még életben van. 

Korábban vasárnap az IDF szóvivője közzétett egy fotót a jemeni húszik elleni csapást követő helyzetértékelő megbeszélésről. A fotó a Hamász és a Hezbollah vezetőségének tagjairól készült képet is ábrázolt, Szinvár neve neve fölött pedig egy kérdőjel szerepelt, ami azt jelzi, hogy az IDF bizonytalan a hollétéről vagy státuszáról.

Izraeli hírszerzési tisztviselők úgy vélik, hogy az elmúlt hetekben Szinvár nevében kiadott nyilatkozatokat valójában nem ő írta.

Itt az új terv: Izrael megkímélné Szinvár életét a túszokért cserébe

Egy titkos alternatív terv látott napvilágot a túszmegállapodásra vonatkozóan.

Az izraeli hírszerzés szerint a túszok fele még életben van

Benjamin Netanjahu a Knesszet külügyi és védelmi bizottsága előtt beszélt a háború legaktuálisabb kérdéseiről.