Szaúdi koronaherceg: Nem érdekel a kétállami megoldás

Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai koronaherceg szerint hajlandó lenne arra, hogy Izrael terrorellenes műveleteket hajtson végre a Gázai övezetben a háború után. „Engem személy szerint nem érdekel a palesztin kérdés, de a népemet igen” — fogalmazott.

Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai koronaherceg azt mondta Joe Biden amerikai elnöknek, hogy valójában nem érdekli, hogy Izrael beleegyezik-e a kétállami megoldásba – jelentette a The Atlantic.

Szaúd-Arábia és Izrael közel állt a megállapodáshoz a Hamász 2023. október 7-i, a Gázával határos izraeli városokban elkövetett október 7-i Hamász-mészárlás előestéjén. A háború miatt az alku félbemaradt, de

Antony Blinken amerikai külügyminiszter még mindig úgy vélte, hogy lehetséges azt megkötni, még ha a részletek megváltoztak is. Ezen az állásponton van Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is, aki múlt pénteken az ENSZ általános közgyűlésében tartott beszédében hagnsúlyozta, hogy továbbra sincs komoly akadálya annak, hogy az Ábrahám-megállapodások keretében béke kötessen Izrael és Szaúd-Arábia között.

A jelentések szerint Blinken amerikai külügyminiszter kifejezte azon szándékát, hogy Szaúd-Arábia szálljon be a háború végét követő gázai újjáépítés finanszírozásába.

A The Atlantic szerint Bin Szalmán azt mondta Blinkennek, hogy a Biden-kormányzatnak van a legnagyobb esélye az alku megvalósítására, és hogy gyorsan akar lépni, még a 2024. novemberi választások előtt, amelyek Donald Trump amerikai elnök visszatérését siettethetik a hatalomba.

Bin Szalmán azt mondta Blinkennek, hogy egy ilyen megállapodáshoz „nyugalomra” van szükség a Gázai övezetben, de Izrael időnként újra beléphetne a Gázai övezetbe, hogy biztonsági műveleteket hajtson végre. Hangsúlyozta azonban, hogy ilyen műveletekre a közeljövőben nem kerülhet sor:

„Visszajöhetnek hat hónap múlva, egy év múlva, de nem az én aláírásom hátulütőjeként, ha valami ilyesmit írok alá”.

Azt is kifejtette, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy bármilyen megállapodás magában foglalja a kétállami megoldást.

„A lakosság hetven százaléka fiatalabb nálam” – mondta a 38 éves bin Szalmán Blinkennek. „

A legtöbbjük nem sokat tudott a palesztin kérdésről, így most először ezen a konfliktuson keresztül ismerkednek meg vele. Ez egy hatalmas probléma. Engem személyesen érdekel a palesztin kérdés? Nem, de országom polgárait igen, ezért gondoskodnom kell arról, hogy ez értelmet nyerjen.”

A The Atlantic azonban megjegyezte, hogy egy szaúdi tisztviselő azt állította, hogy nem pont ez történt a megbeszéléseken, melyeket Bin Szalmán azt is hangsúlyozta: „A tanácsadóim fele azt mondja, hogy az alku nem éri meg a kockázatot. A végén még meg is ölhetnek emiatt a megállapodás miatt”.

A szaúdi koronaherceg attól tart, hogy Izrael miatt fogják megölni

Mohammed bin Szalmán szerint az életébe kerülhet az Izraellel való normalizáció. Mutatjuk a részleteket!