Bajban a közel-keleti amerikai flotta: Zátonyra futott az USNS Big Horn

A Big Horn az 5. flotta egyik kritikus fontosságú logisztikai hajója volt, amit nem lesz egyszerű pótolni a mostani kiélezett helyzetben.

Az amerikai haditengerészet egyik kritikus fontosságú logisztikai hajója (amely más hajókat lát el üzemanyaggal és bizonyos esetekben élelemmel, lőszerrel és más szükséges eszközökkel, miközben a tengeren tartózkodnak) „kárt szenvedett”, miközben a Közel-Keleten teljesített szolgálatot szeptember 23-án – közölte egy haditengerészeti tisztviselő a Breaking Defense híroldallal.

Az USNS Big Horn (T-AO-198) legénységének minden tagja biztonságban van, és az amerikai 5. flotta értékeli a helyzetet – mondta a tisztviselő.

A közösségi médiában keringő, nem ellenőrzött videók és fényképek szerint a Big Horn legalább egy szobáját elárasztotta a víz. A GCaptain számolt be először arról, hogy a hajó zátonyra futott, és Dubajba vontatják.

Greta_USA on X (formerly Twitter): „Initial Reports that the USNS Big Horn (T-AO-198), the only Replenishment Oiler with the U.S. Navy currently Deployed to the Middle East, has „Run Aground” off the Coast of Oman in the Arabian Sea and suffered possible Serious Damage; with her currently being Towed to Dubai pic.twitter.com/V0rkcxBK5E / X”

Initial Reports that the USNS Big Horn (T-AO-198), the only Replenishment Oiler with the U.S. Navy currently Deployed to the Middle East, has „Run Aground” off the Coast of Oman in the Arabian Sea and suffered possible Serious Damage; with her currently being Towed to Dubai pic.twitter.com/V0rkcxBK5E

A haditengerészet tisztviselője a Breaking Defense-nek azt mondta, hogy „túl korai lenne spekulálni a károkról vagy azok okáról”, és hogy további információkkal fognak szolgálni, amint azok rendelkezésre állnak. A tisztviselő nem volt hajlandó ellenőrizni a közösségi médiában megjelent képek hitelességét.

A Big Horn sérülésének híre a haditengerészet támogató hajóflottája számára egy igen nehéz pillanatban érkezett.

Sal Mercogliano, haditengerészet-történész, az észak-karolinai Campbell Egyetem professzora a Twitteren azt írta, hogy „ha a Big Horn nem áll szolgálatban, a térségben lévő két [szárazáru-/lőszerszállító hajó] a part menti létesítményekkel együtt tud némi üzemanyagot biztosítani [a flotta számára]. 

Más eszközöket a Csendes-óceán nyugati részéből vagy az Atlanti-óceánról kell majd igénybe venni, mivel csak egy hasonló hajó van a Földközi-tengeren”

– tette hozzá.

Orosz cirkálórakétákat kaphatnak az Izraelt támadó jemeni terroristák

Moszkva arra készül, hogy fejlett rakétákat adjon át az Irán által támogatott lázadóknak.

Lecsaptak a húszik: 150 ezer tonna nyersolaj lángol napok óta a Vörös-tengeren

A görög zászló alatt hajózó Sounion olajszállító tanker augusztus 23-a óta ég.