Izrael célzott csapást mért a Hezbollah elsőszámú katonai parancsnokára

Az izraeli légierő harci gépei célzott légicsapást hajtottak végre Dahiyehben, a Hezbollah dél-bejrúti fellegvárában – jelentette be az izraeli hadsereg.

A támadás célpontja Ali Karaki, a Hezbollah harmadik számú embere volt. Karaki volt a terrorszervezet legmagasabb rangú, Ibrahim Akil pénteki célzott likvidálása után megmaradt „katonai” parancsnoka.

Egyelőre nem világos, hogy Karaki meghalt vagy megsebesült a támadásban.

Karaki vezeti a Hezbollah déli frontját, amely az Irán által támogatott terrorhadsereg Izrael elleni, határokon átnyúló támadásaiért felelős.

A hírek szerint a Hezbollah őt választotta Akil utódjának.

Karaki tagja a Hezbollah legfelsőbb „katonai” szervezetének, a Dzsihád Tanácsnak is, amely a Súra Tanácsnak van alárendelve és közvetlenül Hasszán Naszrallah főtitkár irányítása alatt áll.

A Hezbollahhoz kötődő libanoni Al Mayadeen csatorna szerint legalább három rakétát lőttek ki Karaki tartózkodási helyére, és a támadásban több ember megsebesült.

Izrael egyetlen légicsapással likvidálta a Hezbollah elit erőinek vezérkarát

A Hezbollah parancsnokai a kompromittált kommunikációs eszközök miatt kénytelenek voltak személyesen találkozni. Rossz ötlet volt.

A hétfő esti légitámadás volt a negyedik alkalom, hogy az IAF repülőgépei csapást mértek a libanoni fővárosra azóta, hogy a Hezbollah az október 7-i mészárlást követően a palesztin Hamász támogatására csatlakozott a zsidó állam elleni háborúhoz.

Pénteken az IDF vállalta magára a Dahiyeh negyedben végrehajtott célzott légicsapást, amely több mint egy tucat Hezbollah-tisztet ölt meg, köztük Akilt, akit az Egyesült Államok is körözött az 1983-as bejrúti amerikai nagykövetség elleni robbantásban való részvétel miatt.

Július 30-án az izraeli légierő repülőgépei célzottan megölték Bejrút déli részén a Hezbollah „katonai” parancsnokát, Fuad Shukr-t.

A Hezbollah 2023. október 8. óta szinte naponta támadja Izraelt, rakéták és drónok ezreit lőtte már ki. A támadások több mint 40 ember életét oltották ki, és széles körű károkat okoztak Izraelben. Az erőszak miatt több tízezer izraeli lakos továbbra is belső menekültként él.

Eljött az idő: Úgy tűnik, megkezdődött a harmadik libanoni háború

„Nem hiszem, hogy túl korai lenne „harmadik libanoni háborúként” emlegetni ezeket az északi eseményeket” – mondta egy izraeli tisztviselő.