Eljött az idő: Úgy tűnik, megkezdődött a harmadik libanoni háború

A harmadik libanoni háború már megkezdődött a Hezbollah ellen mélyen Libanonban végrehajtott jelentős IDF-csapások nyomán – mondta egy izraeli védelmi tisztviselő hétfőn a Ynetnek.

„Nem hiszem, hogy túl korai lenne „harmadik libanoni háborúként” emlegetni ezeket az északi eseményeket” 

– mondta a tisztviselő.

A tisztviselő a Ynetnek elmondta, hogy kora délután az IDF „tömeges támadást” fog indítani Libanon vidéki területein.

Időközben a légicsapások már meg is kezdődtek:

A forrás hozzátette, hogy a Hezbollah lehetséges válasza nagyobb léptékű lehet, és szélesebb körű rakétatűzzel járhat, mint korábban.

„A Hezbollah minden bizonnyal nagy mennyiségű tűzzel fog válaszolni Észak-Izraelre” – tette hozzá a forrás – »és esetleg tel-avivi célpontokra is«. 

Az IDF több mint 300 Hezbollah célpontot talált el a Hezbollah elleni két nagy csapássorozat során hétfőn.

A csapásokat követően a libanoni egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy Libanonban 50 ember meghalt és több mint 300-an megsebesültek a támadásokban.

Hamdah Salhut on X (formerly Twitter): „Southern Lebanon. pic.twitter.com/lPcj2LmEwD / X”

Southern Lebanon. pic.twitter.com/lPcj2LmEwD

Daniel Hagari admirális, az IDF szóvivője először adott ki széleskörű figyelmeztetést a dél-libanoni lakosságnak, hogy ha még nem távolodtak el azoktól a házaktól és más polgári épületektől, ahol a Hezbollah rakétákat tárolt vagy más akciókat hajtott végre, akkor most kell elhagyniuk ezeket a területeket.

Joáv Gallant védelmi miniszter hétfőn arra kérte az izraeli közvéleményt, hogy őrizze meg a nyugalmát, miután az IDF újabb csapásokat mért a Hezbollahra, és figyelmeztette a libanoni civileket, hogy hagyják el azokat az épületeket, ahol a terrorszervezet rakétákat tárolt vagy más akciókat hajtott végre.

„A háborúnak ebben az új szakaszában – sikerünk a közvélemény viselkedésétől függ. Olyan napok állnak előttünk, amikor a közvéleménynek higgadtságot kell mutatnia”.

Az izraeli belügyi parancsnokság hétfő reggel arra figyelmeztetett, hogy egy napra súlyos harcokra kell számítani a Hezbollahhal – jelentette a hadsereg rádiója. 

Izrael nem áll le: Több ezer Hezbollah rakétavetőt semmisített meg a légierő

Mérnöki precizitással pusztítja a libanoni terroristák hadigépezetét az IAF.

Izrael egyetlen légicsapással likvidálta a Hezbollah elit erőinek vezérkarát

A Hezbollah parancsnokai a kompromittált kommunikációs eszközök miatt kénytelenek voltak személyesen találkozni. Rossz ötlet volt.