Likud-képviselő: Izraelnek el kell foglalnia Dél-Libanont

Ariel Kellner Likud képviselő szerint a kormány jelenleg „nem képes biztonságot nyújtani az észak-izraeli lakosoknak”.

Az IDF-nek el kell foglalnia Dél-Libanont, hogy „biztonsági zónát” hozzon létre a Hezbollah ellen – mondta Ariel Kellner Likud képviselő a Maarivnak adott vasárnapi interjújában.

A kormánypárt törvényhozója felszólította a frakcióvezetője, Benjámin Netanjahu miniszterelnök által vezetett kormányt, hogy az északi határ menti feszültségeket libanoni területek elfoglalásával kezelje, a határtól északra, egészen a Litani folyóig.

„A valóságunk nem folytatódhat tovább úgy, ahogy van” 

– mondta Kellner a Maarivnak. „Az egyetlen, elkerülhetetlen következtetés az, hogy a jelenlegi északi határ fenntarthatatlan”.

Kellner továbbá azt állította, hogy a mai határ Izrael és Libanon között korlátozza a kormány képességét, hogy „biztonságot nyújtson az észak-izraeli lakosoknak”.

Amikor arról kérdezték, hogy milyen lépéseket kellene tennie Izrael hadseregének a Hezbollah által északon jelentett fenyegetés megsemmisítésére, Kellner úgy érvelt, hogy Izraelnek két lehetősége van: Vagy létrehozunk egy „biztonsági övezetet” a Litani folyó ellenőrzésével, vagy az élet Észak-Izraelben nem támogatható tovább.

Mecsetek, iskolák és ENSZ-épületek tövéből rakétázta Izraelt a Hezbollah

Az Irán által támogatott terrorszervezet is élő pajzsként használja a libanoni civileket.

„Ez a mi egyenletünk, nincs más megoldás” 

– tette hozzá.

Kellner éppen a júdea-szamáriai települések bővítését szorgalmazó Erec Jiszráél lobbit képviselő törvényhozói küldöttség tagjaként látogatott északra, amikor az Maarivnak nyilatkozott.

Látogatása során Kellner Joáv Gallant védelmi minisztert is támadta, és lemondásra szólította fel.

A Likud törvényhozója szerint Gallant

„már nem az a védelmi miniszter, aki Libanon kőkorszakba való visszabombázásáról beszélt”, és le kell váltani.

Kellner ugyanakkor hangsúlyozta, hogy támogatja Netanjahut, azzal érvelve, hogy a miniszterelnök „továbbra is a győzelemre törekszik” a nemzetközi nyomás közepette.

Irán újabb kudarca: Mit kerestek az izraeli kommandósok Szíriában?

Mutatjuk, hogy az IDF mégis miért kockáztatta tucatnyi katona életét több száz kilométerre Izraeltől.