Hazatérés az ősök földjére: A háború ellenére zsidók tízezrei költöznek Izraelbe

A bevándorlásért felelős miniszter, Ofir Szofer szerint a trend feltehetően az elkövetkező években is folytatódik majd, mert rendkívül sokan keresik fel az aliját intéző szervezeteket a nyugati országokban – írja a JPost.

A háború kitörése óta már több mint harmincezer külföldi zsidó telepedett le Izraelben, ráadásul túlnyomó többségük Észak-Amerikából, illetve Nyugat-Európából vándorolt be. A Bevándorlási és Befogadási Minisztérium egy olyan építőipari konferencián tette közzé a legújabb statisztikát, ahol nagy hangsúlyt fektettek az újonnan érkezők számára épülő ingatlanok fejlesztésének tervezésére.

A bevándorlás legnagyobb mértékben Franciaországból növekedett meg, ahol 355 százalékos emelkedést mértek,

ezt követi Kanada 87 százalékos növekedéssel, majd az Egyesült Királyság 63 százalékkal és az Egyesült Államok 62 százalékkal. Ezekben az országokban több nagyvárosban rendeztek úgynevezett „alija vásárokat”, ahol az izraeli bevándorlás feltételeiről, technikai részleteiről, ingatlanvásárlásról és munkavállalásról kaptak tájékoztatót a megjelentek.

Az érdeklődők nagy számából arra következtetnek, hogy a bevándorlás üteme a közeljövőben sem csökken.

Izrael támogatása miatt akarják bíróság elé citálni Franciaország főrabbiját

Haim Korsia rabbi azért került bajba, mert azt nyilatkozta, hogy Izraelnek „nincs szégyenkeznivalója” Gázával kapcsolatban.

„Sok zsidó azért éppen ebben a háborús időszakban döntött az alija mellett, mert így kívánja kifejezni a szolidaritását és erősíteni az államot. Részesei akarnak lenni a cionizmus történetének.

Az újonnan érkezőket jelentős adókedvezményekkel, különféle támogatásokkal és ösztöndíjakkal várjuk”

– mondta Ofir Szofer. A bevándorlást szervező állami ügynökség, a Szochnut vezetője, Doron Almog a remény zálogának nevezte a zsidók nagyszámú bevándorlását Izraelbe.

„A friss statisztikai adatok a diaszpóra zsidóságának mély Izrael iránti elköteleződéséről tanúskodnak. Ezekben a nehéz napokban ez különösen szívet melengető érzés”.

Jáákov Hágoel, a Cionista Világszövetség elnöke a következő mondta a most publikált adatokkal kapcsolatban: „A rettenetes októberi támadás és az azt követő, közel egy éve tartó háború ellenére harmincezer új bevándorlót fogadtunk az elmúlt tizenegy hónapban. Ez az Izraelbe vetett hit, a zsidó állam iránt érzett szeretet és elkötelezettség egyértelmű üzenete. Nem kétséges, hogy a világ zsidósága itt kívánja felépíteni a jövőjét, ősei országában”.

Ezt a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg.

Az antiszemita támadások miatt “zsidó busz” indult Londonban

Október 7-e óta sok zsidó fél a buszozástól a rengeteg támadás és zaklatás miatt.