Törökország: Letartóztattuk a Moszad törökországi pénzügyi hálózatának vezetőjét

A török rendőrség letartóztatott egy koszovói férfit azzal a váddal, hogy a Moszadnak segített. Idén már több tucat embert vetettek ezzel a váddal fogságba.

A török ​​rendőrség a múlt héten letartóztatott egy gyanúsítottat, akiről azt feltételezik, hogy pénzt utalt át a Moszad, az izraeli hírszerző ügynökség munkatársainak – közölték török ​​biztonsági források kedden, a The Times of Israel jelentése szerint.

Az MIT, a török hírszerzés azt állította, hogy Rexhepi irányította a Moszad törökországi pénzügyi hálózatát, pénzt küldött azoknak az informátoroknak, akik „drónokkal filmeztek, pszichológiai hadviselést folytattak palesztin politikusok ellen, és információkat gyűjtöttek a szíriai helyzetről”. A források szerint az MIT követni kezdte Rexhepit, amikor augusztus 25-én belépett Törökországba, az isztambuli terrorelhárítás pedig augusztus 30-án vette őrizetbe.

Rexhepi elismerte, hogy készpénzt utalt át informátoroknak a Western Unionon keresztül.

Az MIT azt állította, hogy a Moszad kelet-európai országokból, elsősorban Koszovóból küldött pénzt törökországi embereinek. A pénz egy részét szíriai informátoroknak utalták át. Török források szerint kriptovalutákat is használtak.

A török-izraeli kapcsolatok drasztikusan romlottak október 7-e óta. A Hamász palesztin terrorszervezetet, a mészárlást követően Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök felszabadító csoportként méltatta.

Decemberben a Sin Bét vezetője azt mondta, hogy szervezete készen áll arra, hogy bárhol célba vegye a Hamaszt, beleértve Libanont, Törökországot és Katart is.

Erdogan kormánya ismét rátett egy lapáttal Izrael-ellenességére

Nem hazudtolja meg önmagát az iszlamista török elnök kormánya.

Törökország „súlyos következményekre” figyelmeztette Izraelt, ha megpróbálja levadászni a terrorcsoport palesztin területeken kívül élő tagjait, beleértve Törökországot is.

Azóta a török ​​hatóságok több tucat embert, köztük magánnyomozókat vettek őrizetbe, azzal a váddal, hogy izraeli hírszerzésnek gyűjtöttek adatokat magánszemélyekről, főként Törökországban élő palesztinokról.

Az ország belügyminisztere szerint Törökország januárban 33 személyt tartóztatott le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Izrael javára kémkedtek. A gyanúsítottakat országszerte nyolc tartományban tartóztatták le az ankarai Vakond-hadművelet keretében.

Alig egy hónappal később, februárban a török ​​rendőrség letartóztatott hét gyanúsítottat, akiket azzal gyanúsítanak, hogy magándetektíveken keresztül információkat adtak el a Moszadnak – közölte az Anadolu állami hírügynökség. Márciusban további hét embert, köztük egy magándetektívet tartóztattak le – szintén azért, mert információkat adtak el a Moszadnak. További kettőt áprilisban tartóztattak le.

Izrael nem kommentálta a letartóztatásokat.

Törökország májusban leállított minden kereskedelmet Izraellel, augusztusban pedig kérelmet nyújtott be az ENSZ-bírósághoz, hogy csatlakozzon Dél-Afrika peréhez, amelyben Izraelt gázai népirtással vádolják.

Nemzeti gyásznapot tartottak Törökországban a megölt Hamász-vezér tiszteletére

Ennél már nincs lejjebb: az izraeli török nagykövetség pénteken félárbocra eresztette zászlaját tel-avivi épületén.