Őrület: Elmegyógyintézetbe került a dzsihadista késelő

Munawar Hussaint, aki 2020 decemberében, kegyetlen ámokfutása során egy védtelen M&S dolgozó nyakát vágta el, határozatlan időre elmegyógyintézeti kezelésre ítéltek bűnei miatt az Egyesült Királyságban. 

A 60 éves Munawar Hussain nyakon szúrta Samantha Worthingtont, aki a Marks & Spencer ruhabolt Burnley belvárosi fiókját vezette, mielőtt 2020. december 2-án végigkergette az üzletben. Ezután karon szúrt egy vásárlót, majd megpróbálta hátba szúrni, amikor az a földön feküdt, de a penge elpattant, amikor beleakadt a vásárló táskája pántjába. Ezután elmenekült a helyszínről, de egy biztonsági őr és a járókelők elfogták, mielőtt a rendőrök kiérkeztek volna – írja a Daily Mail.

A rendőrök egy urdu nyelven írt üzenetet találtak nála, amelyen ez állt: „Ó Izrael, kegyetlenkedéseket követsz el a palesztinok ellen, a Marks & Spencer pedig anyagilag segít neked”.

A manchesteri bíróság 2023 márciusában tartott tárgyalását követően bűnösnek találták gyilkossági kísérlet és sérülés okozása vádjában. Később bűnösnek vallotta magát egy további gyilkossági kísérletben, amikor megtámadott egy ápolót abban az őrzött kórházban, ahol fogva tartották. 

Hussain a jogerős ítélet szerint határozatlan idejű kórházi kezelést kapott, ami azt jelenti, hogy csak az igazságügyi államtitkár vagy bírósági elmeorvosi felülvizsgálat keretében bocsátható szabadon.  

Videó: Amerikai tengerészgyalogosokat próbáltak meg elrabolni Törökországban

„Az amerikai katonák, akiknek a kezéhez palesztinok ezreinek vére tapad, nem szennyezhetik be az országunkat” – közölte a támadást végrehajtó török szervezet.

Hussain a letartóztatása után azt mondta a rendőrségnek, hogy „szándékosan a Marks and Spencert vette célba”, mert az „Izraelt támogatja”, és „meg akarta ölni” az áldozatait. Azt is mondta, hogy azt hitte, a rendőrség „meg fogja ölni”, mert „mártírrá” akar válni.

A tárgyalására várva Hussaint a Preston melletti Whittinghamben található Guild Lodge, egy közepesen biztonságos elmegyógyintézetben tartották fogva. Az itt töltött idő során barátságot kötött egy férfi ápolóval, aki hindiül beszélt. Megbeszélték az ápoló vallási hátterét, amelynek során Hussain arra biztatta, hogy olvassa a Koránt.

Tavaly Június 26-án Hussain kért egy kést a konyhából, de amikor az ápoló vissza akarta venni tőle a kést, Hussain azt mondta: „te k**** mocskos disznó”, majd megpróbálta megkéselni az ápolót. Az ügyész hozzátette: „Küzdelem alakult ki, az ápoló megpróbálta visszavenni a kést Hussaintól. Segítségért kiáltott, de sikerült lefognia és lefegyvereznie a vádlottat.”

Hussain később azt mondta a rendőrségnek, hogy úgy gondolta, a férfi áttért az iszlámról a kereszténységre, és szerinte “ez helytelen”.

A bíróságon elhangzott, hogy több pszichiáter véleménye szerint Hussain évek óta skizoaffektív zavarban és pszichózisban szenvedett, és bizonyítékok voltak arra, hogy „paranoid téveszméi alakultak ki a vallással kapcsolatban”.

Gyorsabban kapott orvosi ellátást, mert a gázai tűzszünet mellett szavazott

Jess Phillips munkáspárti képviselő egy palesztin orvos jóvoltából előzte be a kórházban várakozó tömeget.