„Küzdj a zsidó zsarnokság ellen!” – hirdeti egy antiszemita matrica Érden

A kommunizmust a zsidósággal azonosító matricát ragasztottak az érdi vasútállomás egyik padjára. A címkén a következő felhívás olvasható: „Küzdj a zsidó zsarnokság ellen! Harcolj a népedért!”

A rongálásról egy bejelentő értesítette a Tett és Védelem Alapítványt. A TEV jelezte az esetet az érdi vasútállomás vezetőségének, és kérte az antiszemita matrica eltávolítását.

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, hasonló látvány fogadta áprilisban az 1-es villamos vonalán utazó budapestieket is, akik a Hengermalom út / Szerémi út megállóban várakoztak.

A Neokohn egyik olvasója által szerkesztőségünkhöz eljutatott kép tanúsága szerint ugyanis a megálló egyik falára ismeretlenek egy LMBTQ-színű kígyó és SS-katona harcát ábrázoló matricát ragasztottak.

Az önkényuralmi jelképek használata a magyar jog szerint bűncselekménynek minősül. A Büntető törvénykönyv szerint „Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon

  1. a) terjeszt,
  2. b) nagy nyilvánosság előtt használ, vagy
  3. c) közszemlére tesz,

ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.”

Érdi lelkész: Zsidó testvéreimtől és minden jóérzésű embertől bocsánatot kérek!

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke szerint érdi lelkésztársa teológiailag téves dolgokat mondott a prédikációjában.