A legtöbb izraeli szerint a tüntetések nem segítik a túszok hazajutását

Az izraeliek elsöprő többsége támogatja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök álláspontját a Hamásszal kötendő túszalkuval kapcsolatban, és ellenzi a Tel-Avivban zajló kormányellenes tüntetéseket, amelyek azonnali, mindenáron való megállapodást követelnek – derül ki a JNS új közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint Netanjahu álláspontját, miszerint az izraeli hadseregnek nem szabad feladnia a Philadeplhi-folyosót, nemcsak a koalíciós pártok szavazói támogatják, hanem az ellenzéki pártok szavazóinak mintegy egyharmada is.

A Direct Polls hétfő este végezte a felmérést a miniszterelnök sajtótájékoztatója előtt és után is, és az utóbbi mintavétel során jelentős eltérést talált Netanjahu javára.

A sajtótájékoztatón Netanjahu kifejtette, miért nem hajlandó kivonni az Izraeli Védelmi Erők csapatait a Gáza és Egyiptom közötti, Philadephia-folyosóként ismert határövezetből.

A kérdésre, miszerint: „Izraelnek támogatnia vagy elleneznie kellene egy olyan megállapodást, amely 18-30 túsz átvételét ahhoz a feltételhez köti, hogy az IDF hat hétre kivonuljon a Philadelphia folyosóról, amely alatt a Hamász újra felfegyverkezhet és túszokat csempészhet ki Gázából?”.

A válaszadók 35 százaléka mondta azt, hogy Izraelnek bele kellene egyeznie egy ilyen alkuba, míg 62 százalékuk ellenezte azt. Három százaléknak nem volt véleménye.

A koalíciós pártok szavazói közül 7 százalék támogatta a gázai-egyiptomi határról való kivonulást, míg az ellenzéki szavazók 62 százaléka. A kormánypárti szavazók 92 százaléka ellenezte a kivonulást, az ellenzéki szavazók 33 százaléka pedig a Philadelphia-folyosóról való kivonulást.

Figyelemre méltó, hogy

a sajtótájékoztató előtt megkérdezett ellenzéki szavazók 65%-a támogatta a philadelphiai folyosóból való kivonulást, ám utána már megkérdezett ellenzéki szavazóknak csak 57%-a támogatta ezt az álláspontot.

A koalíciós szavazók körében a kivonulás támogatottsága 8%-ról 5%-ra csökkent.

Netanjahu sajtótájékoztatója előtt és után megkérdezett ellenzéki párti szavazók megítélése közötti eltérés még nyilvánvalóbb volt a túszok érdekében szervezett tömeges kormányellenes tüntetések megítélése között. A Netanjahu sajtótájékoztatója előtt megkérdezett ellenzéki párti szavazók 52 százaléka úgy vélte, hogy a tüntetések elősegítik a túszok hazajuttatásának célját. Harminckét százalékuk szerint a tüntetéseknek nem volt hatása arra, hogy létrejön-e a túszok hazajuttatását célzó megállapodás vagy sem.

Tizenhat százalékuk szerint a tüntetések csökkentették annak esélyét, hogy túszmegállapodás jöjjön létre a Hamásszal.

Netanjahu sajtótájékoztatója után az ellenzéki szavazóknak csak 42 százaléka vélte úgy, hogy a tüntetések növelték a túszok hazajuttatásának esélyét. Harminckilenc százalékuk azt mondta, hogy a tüntetések nem befolyásolták a túszok helyzetét, 19 százalékuk pedig azt, hogy a tüntetések csökkentették a hazahozatal esélyeit.

Elemzés: Miért fontos Izraelnek és a Hamásznak is a Philadelphi-folyosó?

Azt akarják, hogy Izrael ingyen adja vissza ezt a területet a Hamásznak anélkül, hogy bármit is kapna. Seth J. Frantzman elemzése.