Kezdődik a sztrájk Izraelben: Netanjahut hibáztatják a tüntetők a Hamász helyett

“Idővel az izraeliek lesznek azok, akik megfizetnek azért, hogy a Histadrut tönkreteszi a gazdaságot” – kommentálta a kialakult helyzetet Lahav Harkov újságíró.

Arnon Bar-David, a Histadrut (a Munkások Általános Szervezete Izraelben, amely az izraeli szakszervezeti tagok többségét képviseli) vezetője vasárnap délután általános sztrájkot hirdetett,

“mivel a kormány nem tudta biztosítani a Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátását”.

Kijelentette, hogy „az alku mindennél fontosabb”, tekintettel a hat fogoly Hamász általi meggyilkolása miatti növekvő felháborodásra.

Egy Tel-Avivban tartott sajtótájékoztatón Bar-David elmondta, hogy az akció – a szakszervezet október 7. óta első politikai fellépése – reggel 6 órakor kezdődik, és jelenleg egynapos sztrájknak tervezik.

A túszok halála miatt sokan Benjamin Netanjahu miniszterelnököt hibáztatják azért, hogy nem sikerült megállapodni a Hamásszal a szabadon bocsátásukról.

Benjamin Netanjahu: Aki túszokat gyilkol, az nem akar alkut

Közleményt adott ki az izraeli miniszterelnök azt követően, hogy a Hamász kivégzett hat izraeli túszt a Gázai övezetben

“Megértem a tiltakozást, de nem igazán értem a Histadrut holnapi általános sztrájkját a hat túsz meggyilkolása miatt. Nem látok semmilyen konkrét, kézzelfogható követelést a szakszervezetek részéről” – kommentálta a helyzetet Lahav Harkov a Jewish Insider újságírója és a Misgav Intézet munkatársa.

“Azt mondják, hogy abba kell hagyni a túszok cserbenhagyását. Ez azt jelenti, hogy le kell zárni az országot, amíg nem születik egyezség? Vagy amíg Netanjahu azt mondja, hogy többet enged?” – teszi fel a kérdést Harkov.

“A Hamasz az, aki túszokat tart és gyilkol. Csak azért, mert Netanjahu azt mondja, hogy enged, sajnos nem jelenti azt, hogy lesz egyezség.

És addig sztrájkolni, amíg valóban lesz megállapodás, nincs igazán értelme, mert ezzel egyáltalán nem a Hamászt büntetik – Netanjahut büntetik azzal, hogy nyomást gyakorolnak rá, és idővel az izraeliek lesznek azok, akik megfizetnek azért, hogy a Histadrut tönkreteszi a gazdaságot”.

Harkov szerint “a kézzelfogható dolgok hiánya, arról árulkodik, hogy a sztrájk valószínűleg illegális”, mivel Izraelben törvénybe ütközik, ha a Histadrut a politika miatt sztrájkol, nem pedig a munkakörülmények miatt.

Rossz hír: A Fitch is lerontotta Izrael hitleminősítési besorolását

A Fitch előrejelzése szerint belátható időn belül újabb leminősítés következhet.