Arab rákkutató és Nir Ám kibuc hősnője is Rappaport-díjat kapott

A haifai Technion egyik vegyészprofesszora, Asraf Brik kapta az egészségügyi kutatásokat végző és kiemelkedő eredményeket elérő kutatóknak járó Rappaport-díjat, tudósít az israel21c. Az arab professzor a fehérjék felhasználását kutatja a rák különféle fajtái és a Parkinson-kór kezelésében.

„A hozzám hasonló tudósok a természet titkait kutatják. Előfordul, hogy én vagyok az első, aki felfedez valamit, előrébb juttatva ezzel az emberiséget”

– mondta a díjátadón.

Az Észak-Izraelben született Brik az ország első arab vegyészprofesszora. Szüleinek tíz gyermeke közül az egyetlen, aki egyetemi diplomával rendelkezik.

„A Technion egyik professzoraként, aki arabokkal és zsidókkal dolgozik közös laboratóriumban, látom, hogy a tudomány mennyire összehozza az embereket. Ez a tudomány szépsége, hátterüktől függetlenül egyesíti az embereket. A tudomány az egész emberiséget szolgálja, nem csupán egyetlen meghatározott társadalmat” – jelentette ki.

A nap, amikor zsidó kommandósok kockáztatták az életüket egyetlen arab túszért

Hol vannak ilyenkor az Izraelt apartheiddel vádoló tömegek? Vélemény.

A Rappaport-díjat évente osztja ki három kategóriában (izraeli művészet, áttörő egészségügyi kutatások és változást előidéző nők) a Bruce és Ruth Rappaport Alapítvány. A tudományos díjat Brik professzoron kívül még négy kutató kapta meg idén. A művészeti díj a háború és a művészet kapcsolatára fókuszált, és olyan művészek kapták, akik a háború izraeli társadalomra való hatását boncolgatták.

A változást előidéző nők között díjazott volt az az Inbál Liberman Nir Ám kibucból, aki egész kibucát megvédte a terroristáktól.

A nő hősies tettéről itt írtunk.

Díjat kapott még többek közt Jáel Scherer, egy szexuális erőszak áldozatainak védelmét ellátó szervezet elnöke, valamint a tartalékos katonák feleségeit tömörítő szervezet tagjai is.

Ez a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Egy fiatal izraeli nő mentett meg egy egész kibucot a terroristáktól

A 25 éves Inbál gyorsan felfogta, hogy mi történik és egy pillanatot sem vesztegetve akcióba lendült.