Szorul a hurok? Nőnek öltözve bujkálhat Gázában a Hamász vezetője

Jahja Szinvár, a Hamász jelenlegi vezetője „nőnek öltözött”, miközben a gázai lakosság között bujkált a Gázai övezetben – jelentette vasárnap a Daily Express izraeli hírszerzési forrásokra hivatkozva.

A The New York Times vasárnap amerikai és izraeli tisztségviselőkre hivatkozva szintén arról számolt be, hogy Szinvár az elmúlt évben többször is elhagyhatta azokat az alagutakat, amelyekben bujkált.

Szinvár állítólag folyamatosan mozgásban van, azért költözik egyik helyről a másikra a Gázai övezetben, hogy megelőzze a levadászására irányuló izraeli erőfeszítéseket.

Shalom Ben Hanan, a Szinvár utáni hajszában részt vevő Sin Bét volt tisztviselője azt mondta, hogy a terrorvezér valószínűleg nem tartózkodik az alagutakban 24-36 óránál tovább.

A lap egy izraeli hírszerzési forrásra hivatkozva azt írta, hogy az október 7-i mészárlás kitervelője tisztában van azzal, hogy az izraeli technológia képes érzékelni az alagutakban történő mozgásokat. 

„Mozgásban kell lennie, hogy elkerülje, hogy ez a hiba végzetes legyen számára” 

mondta a forrás.

WP: A Hamász vezetője a föld alatt rekedt és kifogyóban vannak a készletei

Jahja Szinvár alkut akar és garanciákat arra, hogy Izrael nem gyilkolja meg őt, de még kivár.

Már korábban is érkeztek hírek arról, hogy Szinvár csak korlátozottan tartja a kapcsolatot a külvilággal, és a Hamász más vezetőinek küldött üzeneteinek eljuttatása sokkal hosszabb ideig tart, mint korábban.

Augusztusban a Maarivnak nyilatkozva egy izraeli biztonsági forrás úgy becsülte, hogy Szinvárnak lassan elfogynak a búvóhelyei, mivel az izraeli offenzíva az övezetben a Hamász vezetését is megnyirbálta.

„Szinvár állítólag már nem bízik az elektronikus kommunikációban, mert attól tart, hogy az izraeli hadsereg felfedezi tartózkodási helyét és megöli”

– jelentette az emirátusi Al-Ajn újság a hónap elején, a Times szerint ezért a Hamász vezetője vélhetően emberi futárokra támaszkodik, hogy információkat kapjon és utasításokat küldjön.

A londoni székhelyű Asharq al-Awsat arról számolt be, hogy Szinvár ragaszkodik ahhoz, hogy a tűzszüneti megállapodás részeként megkíméljék az életét. Júliusban az izraeli légierő likvidálta a Hamász katonai szárnyának vezetőjét, Mohammad Deifet, aki hét korábbi merényletkísérletet élt túl. Ugyanebben a csapásban a Hán Júnisz Brigád parancsnokát, Rafa’a Szalamehet is likvidálta Izrael.

„Még forró volt a kávé” – percekre volt az IDF a Hamász vezetőjének elfogásától

Dan Goldfus izraeli dandártábornok szerint a Hamász alagútrendszere jelenti a szervezet súlypontját, amit fel kell számolni ahhoz, hogy a Hamászt teljesen legyőzzék.