Forrósodik a helyzet: Nagyszabású Hezbollah terrorakciót hiúsított meg Izrael

Az izraeli hadsereg sikeresen azonosított jelentős támadási kísérleteket a Hezbollah részéről, amely arra készült, hogy rakétákat lőjön ki Izraelre, és válaszul megkezdte a terrorista célpontok és kilövőállások támadását Libanonban – közölte Daniel Hagari, az IDF szóvivője vasárnap reggel.

A Ynet libanoni jelentésekre hivatkozva közölte, hogy mintegy 40 célpontra mért csapást az izraeli légierő. A Ynet szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Joav Gallant védelmi miniszter szombat este hagyta jóvá a Hezbollah elleni megelőző akciót.

Az incidensre azt követően került sor, hogy az IDF közölte, hogy magas készültségben van, miután a Hezbollah részéről lehetséges válaszlépéseket jósoltak az elkövetkező napokban.

Vasárnap van az Arbain, a negyvenedik nap az Asura után, amely Husszein ibn Ali, Mohamed unokája és a harmadik síita imám mártírhalálának évfordulója, siíta zarándoklat. Az IDF azt gyanítja, hogy Hasszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője figyelmet akar kelteni e napon.

Az IDF tudomása szerint Libanonban több helyen is gyülekeznek, és attól tart, hogy ezek a nagy gyülések az Izrael elleni támadások előkészületei lehetnek. Az izraeli értékelés szerint a Hezbollah akkor csaphat le, ha a Hamász negatív választ ad a közvetítési javaslatokra, jelezve, hogy a tárgyalások valószínűleg inkább az összeomlás, mint az áttörés felé tartanak.

Emellett az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka, Hoszein Szalami is az Izrael elleni lehetséges megtorlásról nyilatkozott Iszmail Haníje megölése miatt, kijelentve: „Hamarosan híreket fogtok hallani”.

A ma reggeli megelőző csapását követően Daniel Hagari elmondta:

„Az IDF önvédelmi akció keretében, hogy megszüntesse a Hezbollah fenyegetését, csapást mér a libanoni terrorista célpontokra, ahonnan a libanoni terrorszervezet azt tervezte, hogy támadásokat indít az izraeli civilek ellen”, majd megismételte, hogy Izrael nem fogja eltűrni a Hezbollah civilek elleni támadásait.

Minden nap háború: Irán kitartottjai nem állnak le

A libanoni Hezbollah és a jemeni húszik is támadásba lendültek.