Globális intifáda: Palesztináért követtek el terrortámadást Németországban

Az Iszlám Állam terrorcsoport szombaton magára vállalta a felelősséget a németországi Solingenben elkövetett késes támadásért, amelyben három ember meghalt, nyolc másik pedig megsebesült.

A csoport szerint a támadó keresztényeket vett célba, és „az Iszlám Állam katonája” volt, aki azért hajtotta végre a támadást, hogy „bosszút álljon a muszlimokon Palesztinában és mindenütt”.

A rendőrség később őrizetbe vett egy gyanúsítottat – közölte Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány belügyminisztere vasárnap kora reggel.

A hatóságok korábban közölték, hogy szombaton kora reggel letartóztattak egy 15 éves fiút, akit azzal gyanúsítanak, hogy tudott a tervezett támadásról, és nem tájékoztatta a hatóságokat, de nem ő volt a támadó. Két női szemtanú elmondta a rendőrségnek, hogy hallották, amint a fiú és egy ismeretlen személy a támadás előtt a vérontással egyező szándékokról beszéltek – közölték a tisztviselők.

A három halálos áldozat egy 67 és egy 56 éves férfi és egy 56 éves nő volt – közölték a hatóságok. A rendőrség szerint a támadó a jelek szerint szándékosan áldozatai torkát vette célba.

„A terrortámadások új hullámának első jeleit látjuk” – mondta Peter Neumann, a londoni King’s College biztonsági tanulmányok professzora. Az ISIS „megpróbál tőkét kovácsolni a Hamász 2023. október 7-i terroroffenzívája nyomán kialakult hatalmas mozgósításból, bár szigorúan véve semmi köze nem volt hozzá” – mondta.

„Az a fajta támadás, amit Solingenben láttunk, pontosan az a fajta támadás, amelyet az ISIS inspirál.

Az interneten keresztül arra szólítja fel az embereket, hogy egyszerű módszerekkel, például autókkal és késekkel támadjanak ‘hitetlenekre’. Így próbálja azt a benyomást kelteni, hogy az ISIS mindenhol jelen van, és bármikor lecsaphat”

– mondta Neumann az Associated Pressnek.

Solingen város 650. évfordulóját ünneplő „Sokszínűség fesztiválja” pénteken kezdődött és vasárnapig tartott volna, a központi utcákon több színpadon élőzenével, akrobatákkal és látványosságokkal várták a látogatókat.

A támadás az egyik színpad előtti tömegben történt, azt követően a többi rendezvényt törölték.

Németországban aggodalomra ad okot a késes erőszak növekedése, és Nancy Faeser német belügyminiszter nemrégiben javasolta a fegyvertörvények szigorítását, hogy a jelenleg engedélyezett 12 centiméteres hosszúság helyett csak legfeljebb 6 centiméteres pengéjű késeket lehessen nyilvánosan viselni.

18 hónap börtönt kapott, mert csúnyát mondott Allahra

Szinte magát vezeti be a saríá Angliában.