Fej-fej mellett a két legerősebb izraeli párt

Az izraeli 12-es hírcsatorna frissen közzétett közvéleménykutatása szerint a Benjamin Netanjahu vezette Likud és a Beni Ganz vezetette Nemzeti Egység pártok között holtverseny lenne, ha ma tartanák a választásokat. A Knesszet harmadik legnagyobb pártja a Jáir Lapid nevével fémjelzett Jes Atid, amelyet a főként orosz ajkúakat tömörítő Jiszráél Bejtenu követ.

A 12-es hírcsatorna csütörtökön közzétett felmérése szerint a Likud és a Nemzeti Egység pártok között holtverseny lenne, mindkét párt 22-22 mandátumot szerezne, ha ma tartanák a választásokat.

A felmérés szerint a Knesszet harmadik legnagyobb pártja a Jes Atid lenne 15 mandátummal. A negyedik legnagyobb párt a Jiszráél Bejtenu 14 mandátummal.

A Jair Golan vezette Demokrata Párt 11 mandátumot szerezne a felmérés szerint, a szefárdi ultraortodoxokat tömörítő Sasz pedig 10-t. Az Ocma Jehudit nemzeti vallásos párt tovább gyengült, és mindössze nyolc mandátumot szerez. Az Egyesült Tórai Judaizmus, áskenázi ultraortodoxok szintén nyolc mandátumot nyernének, míg a Ráám és a Hadash-Táál arab pártok pedig egyenként öt-öt helyet. A Betzalel Szmotich vezette Vallásos Cionista Párt, a Balad és a volt Likudos Gideon Száár-féle Új Remény – A Nemzeti Jobboldal nem lépi át a választási küszöböt.

Amennyiben Naftali Bennett beszállna a kampányba, a 12-es csatorna felmérése szerint pártja 21 mandátummal lenne a legnagyobb párt a Knesszetben.

ugyanis egy ilyen forgatókönyv szerint a Likud 19 mandátumot kapna, a Nemzeti Egység pedig csak 13 parlamenti helyet biztosítana be magának.

Ha Bennett és Avigdor Liberman, a Jiszráél Bejtenu elnöke egy listán indulnának, akkor pártjuk 26 mandátumot is elmarkolna, a Likud 20-at, a Nemzeti Egység 15-öt, a Jes Atid pedig 12 mandátumot.

Érdekes adalék, hogy a felmérés szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök megelőzi a Nemzeti Egység Párt elnökét, Beni Ganzot a miniszterelnöki szerepre való alkalmasság kérdésében.

Bennettnek azonban sikerül jelentős különbséggel megelőznie még Netanjahut is, 39 százalékkal, szemben Netanjahu 31 százalékával.

Bojkottot hirdettek az október 7-én megtámadott kibucok

A megtámadott kibucok nem vesznek részt október 7-i állami megemlékezéseken.