“Készen állunk” – a világ legnagyobb föld alatti kórházát hozták létre Izraelben

A haifai Rambam Egészségügyi Központban lévő létesítmény készen áll arra az esetre, ha a libanoni Hezbollah ellen kitörne a háború.

Kórházi ágyak sorai egy földalatti parkolóban. Négy műtő, egy szülészeti osztály és egy dialízisközpont szerepel azon létesítmények között, amelyeket a haifai Rambam Egészségügyi Központban három szinttel lejjebb, a parkolóházban alakított ki.

Észak-Izrael legnagyobb kórháza a világ legnagyobb földalatti kórházának létrehozásán dolgozott, és most felkészül a libanoni Hezbollah elleni esetleges totális háborúra.

A háromszintes, 140 millió dolláros, megerősített földalatti kórházat a 2006-os második libanoni háborút követően építették, amikor az iráni terrorproxy egy hónap alatt mintegy 70 rakétát lőtt ki az észak-izraeli kikötővárosra, célba véve a kórházat egy olyan időszakban, amikor még nem működött a Vaskupola légvédelmi rendszer.

„Kötelezettséget vállaltunk arra, hogy ez a forgatókönyv nem ismétlődhet meg”  

– mondta a kórház igazgatója, Michael Halberthal professzor a létesítmény vasárnapi bejárása során.

A több mint 2000 ágyas földalatti sürgősségi kórház, lényegében egy 1500 férőhelyes garázs, amelyet zökkenőmentesen alakítottak át hadrafogható, megerősített kórházzá, és amely nyolc órán belül teljes mértékben üzembe helyezhető.

Az észak-izraeli lakosságot is felkészítik a Hezbollah elleni háborúra

Izrael sátorvárost készít elő, mely több ezer lakost lesz képes elszállásolni, ha kénytelenek lesznek elhagyni otthonaikat.

“Nyugalmat akartunk”

Közel két évtizeddel a Hezbollah elleni utolsó nagy háború után a biztonsági fenyegetések csak nőttek a síita terrorcsoporttal kapcsán, amely a Hamász október 7-i dél-izraeli mészárlása óta szinte naponta rakétázza Izraelt. Tagjai jobban képzettek és jobban fel vannak fegyverezve, a rakétakészletét a szakértők 150 ezresre becsülik, amelyek gyakorlatilag az egész országot képesek eltalálni.

Halberthal kifejtette, hogy az izraeli katonai értékelés szerint egy totális háború esetén a Hezbollah 60 napon keresztül négypercenként lőne ki egy rakétát Haifára, ami több ezer áldozatot követelne.

„Nyugalmat akartunk, hogy folytathassuk a munkát, és hogy csökkentsük a kitettség idejét, ha hirtelen rakétatámadás érné Észak-Izraelt”

– mondta a kórházigazgató.

A szingapúri modell alapján a létesítmény finanszírozásának 30%-át az államtól kapta, a fennmaradó részt zsidó és keresztény filantrópok, köztük a néhai izraeli hajómágnás, Sammy Ofer (a kórház róla kapta a nevét) és jótékonysági szervezetek finanszírozták.

A Hezbollahhal fennálló feszültségek miatt – Izrael július 30-án megölte Fuad Shukr-t, a Hezbollah egyik vezetőjét Bejrútban, miután egy terrorista rakéta megölt 12 izraeli gyereket, akik a Golán-fennsík egyik drúz falujában fociztak – a földalatti kórház ismét használatra készen áll.

Három 20 ezer négyzetméteres szintjének egyikét az elmúlt 10 hónapban kiürítették és készenlétbe helyezték.

Mosdók, zuhanyzók és még egy bölcsőde is van a 8000 ember befogadására alkalmas kórházban, valamint elegendő áram, víz, oxigén, élelmiszer és gáz áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kórház önellátó legyen

– mondta Halberthal.

A kórház földalatti parancsnoki központját, amely tele van okostévékkel és korszerű adatfeldolgozó számítógépes rendszerrel, a Keresztények és Zsidók Nemzetközi Közössége adományozta az egészségügyi központ számára, ahol a személyzet közel egyharmada nem is zsidó.

Videó: A föld alól rakétázná Izraelt a Hezbollah, ha kitör a háború

Elképesztő videó látott napvilágot a libanoni terroristák egyik földalatti rakétábázisáról.

„Felkészültünk”

„Nincs pánik, de a polgárok aggódnak”

– mondta Tal Siboni, a haifai önkormányzat segélyhívó központjának vezetője, amely október 7. óta egy földalatti bunkerben működik. „Nem csörögnek a telefonok, de felkészültünk”.

Ez a 300 000 lakosú város – amelynek 12%-a arab – az elmúlt 10 hónapban sok más izraeli közösséghez hasonlóan aggódik a háború miatt.

Körülbelül 60 000 izraelit evakuáltak az észak-izraeli otthonukból a Libanonból indított támadások után, néhányan közülök Haifába költöztek.

A veterán haifai polgármester, Jona Jahav azt mondta, hogy egy teljes körű háborúban a Hezbollah naponta akár 4000 rakétát is kilőhet Észak-Izraelre.

„Azzal vádolnak, hogy túl pesszimista vagyok, de jobb, ha túl pesszimista vagyok” 

– mondta hétfőn, miközben reményét fejezte ki, hogy sikerülhet megállapodásra jutni egy totális háború elkerülése érdekében. 

„Mi vagyunk a célpont” – mondta a polgármester. „[A Hezbollah vezetője, Hasszán] Naszrallah nyíltan kimondja ezt”.

„Vannak diplomáciai erőfeszítések a konfliktus de-eszkalálására, de mi mindenre készen állunk” – mondta David Avraham őrnagy, az IDF külügyi sajtószóvivője a város kikötőire néző Haifában tartott tájékoztatón.

Egy jeruzsálemi bunkerbe menekíthetik az izraeli vezetőket, ha kitör a háború

Egy földalatti bunkert készített elő Jeruzsálemben a Sin Bét belbiztonsági szolgálat.