Blinken: Talán ez az utolsó lehetőség a túszok hazahozatalára és a tűzszünetre

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn kijelentette, hogy a mostani tárgyalások Izrael utolsó esélyét jelenthetik a Hamász által október 7-én elfogott túszok hazahozatalára.

A Jichák Herzog izraeli elnökkel Tel-Avivban tartott találkozó előtt Blinken ezt mondta: „Ez egy döntő pillanat, valószínűleg a legjobb, talán az utolsó lehetőség a túszok hazajuttatására, a tűzszünet megkötésére, és mindenki jobb helyzetbe hozására. út a tartós béke és biztonság felé.”

„Intenzív diplomáciai erőfeszítés részeként vagyok itt, Biden elnök utasítására, hogy megpróbáljam ezt a megállapodást elérni” – folytatta.

Blinken vasárnap este ért földet Izraelben, a Jeruzsálem és a Hamász közötti tűzszüneti megállapodás megteremtésére irányuló nemzetközi erőfeszítések közepette.

A mostani már a kilencedik Izraelben tett látogatása a Hamász október 7-i, mintegy 1200 ember életét követelő támadás óta.

Herzog a megbeszélés előtt beszámolt a legújabb biztonsági incidensekről, köztük a vasárnapi halálos halálos terrortámadásról Kedumim közelében és a sikertelen terrorista merényletről Tel-Avivban, valamint a Hezbollah hétfő reggeli dróntámadásáról Yaarában, egy mosávban.

„Így élünk manapság” – mondta, majd hozzátette:

„A föld négy sarkából rettegés vesz körül bennünket, és ellenálló és erős nemzetként támadunk vissza.”

Az elnök a Hamászt okolta, amiért a terrorcsoport megtagadta, hogy előrelépés történjen a tűzszüneti tárgyalásokon.

„Még mindig nagyon reméljük, hogy előre tudunk lépni a tárgyalásokon” – mondta, majd hozzátette: „És szeretném megköszönni az Egyesült Államoknak, Egyiptomnak és Katarnak e nemes cél érdekében tett erőfeszítéseiket.”

„Nincs nagyobb humanitárius cél, mint hazahozni túszainkat, hiszen már régen vissza kellett volna térniük. A lehető leghamarabb otthon szeretnénk látni őket”

– folytatta Herzog.

Megköszönte Joe Biden elnöknek és adminisztrációjának Amerika támogatását „ezekben a nagyon szörnyű és bonyolult időkben”.

„Várlak vissza” – szerelmes levelet küldtek feleségeik az izraeli túszoknak

Tu beáv, a zsidó Valentin-nap alkalmából írtak szívszorító üzeneteket a Hamász fogságában raboskodó szeretteiknek.

„Ön egy nagyon erős és lenyűgöző koalíciót hozott össze hadseregekből, haditengerészetekből és hatalmakból, amelyek azért vannak itt, hogy megvédjék azon nemzetek koalíciójának érdekeit, amelyek a Közel-Keleten a béke és a jobb jövő felé akarnak haladni, a gonosz birodalmával szemben, amely Teheránból indult és onnan ered” – jelentette ki az elnök.

„Személyesen szeretnék köszönetet mondani önnek, és szeretnék köszönetet mondani az elnöknek, hogy felmutatta és erőt mutatott fel ebben a régióban. Az üzenetnek világosnak kell lennie: senki sem támadhatja meg Izraelt, és nem vitathatja el az önvédelemhez való egyértelmű jogunkat. Köszönöm szépen.”

Blinken hangsúlyozta a deeszkaláció fontosságát Irán és regionális terrormegbízottjai kapcsán.

„Tehát arra törekszünk, hogy ne legyen eszkaláció, ne legyenek provokációk, ne legyenek olyan lépések, amelyek bármilyen módon elmozdíthatnának minket attól, hogy megkössük ezt az alkut”

– mondta Blinken.

„Tudom, hogy ez egy nehéz pillanat Izraelben. Mélységesen aggaszt bennünket az Iránból, a Hezbollahból és más forrásokból érkező támadások lehetősége, és ahogy az elnöktől hallotta, az Egyesült Államok határozott lépéseket tesz az erők ide telepítése érdekében, hogy elrettentse a támadásokat, és ha szükséges védekezni minden támadás ellen” – folytatta. „De látogatásom középpontjában intenzíven a túszok hazahozatala és a tűzszünet megkötése áll.

Itt az ideje, hogy mindenki igent mondjon, és ne keressen kifogásokat arra, hogy nemet mondjon.”

Blinken látogatás része Washington „diplomáciai erőfeszítéseinek, amelyek célja a tűzszünetről, valamint a túszok és foglyok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás megkötése az Egyesült Államok által ma bemutatott áthidaló javaslaton keresztül, Egyiptom és Katar támogatásával” – jelentette be pénteken a külügyminisztérium.

Netanjahu hajlandó alkut kötni, akár kormánykoalíciója árán is

Több figyelemre méltó fordulat is megfigyelhető a túszalkut és tűzszünetet célzó megállapodás körülményeiben.