Felbomlott a rend: Maszkos izraeliek rendeztek ámokfutást egy arab faluban

Benjamin Netanjahu közölte, hogy a dzsiti támadásért felelős izraelieket „elfogjuk és bíróság elé állítjuk”.

Tucatnyi izraeli állampolgár, néhányan álarcban, járműveket és épületeket gyújtott fel, valamint köveket és Molotov-koktélokat dobáltak a szamáriai Dzsit városában csütörtök este 8 órakor – közölte az IDF.

Az IDF és az izraeli határrendőrség „a bejelentést követő perceken belül a faluba sietett, eszközöket vetett be a tüntetések feloszlatására, a levegőbe lőtt és eltávolította az izraeli állampolgárokat a faluból” – közölte az IDF.

A biztonségi erők letartóztattak egy izraeli állampolgárt, és átadták az izraeli rendőrségnek – közölte az IDF, amely közölte, hogy vizsgálja a jelentést, amely szerint az incidens során egy palesztin meghalt.

„A súlyos incidenst követően az IDF, a Sin Bét és az izraeli rendőrség közös vizsgálatot indított” – tette hozzá az izraeli hadsereg.

„Az IDF elítéli az ilyen jellegű eseményeket és a rendbontókat, akik ártanak a biztonságnak, a törvényes rendnek, és eltérítik az IDF-et és a biztonsági erőket fő feladatuktól, a terrorizmus megelőzésétől és a lakosok biztonságának védelmétől”.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala közölte, hogy „a legnagyobb szigorral szemléli a zavargásokat, amelyek történtek, Dzsitben”.

„A terrorizmus ellen az IDF és a biztonsági erők harcolnak, és senki más” – mondta. „Akik bármilyen bűncselekményért felelősek, azokat elfogjuk és bíróság elé állítjuk”.

Joav Gallant izraeli védelmi miniszter azt írta, hogy „egy olyan időszakban, amikor csapataink a frontvonalon harcolnak, Izrael állam védelmében, radikális egyének egy csoportja lázadást indított, és ártatlan emberekre támadt”.

„Nem képviselik a Szamáriában élő közösségek értékeit” 

– tette hozzá Gallant.

Newpress | نيو برس on X (formerly Twitter): „#شاهدقطعان المستوطنين يحرقون 4 منازل و6 سيارات خلال هجومهم على قرية جيت شرق قلقيلية. pic.twitter.com/Se28QQK6s9 / X”

شاهدقطعان المستوطنين يحرقون 4 منازل و6 سيارات خلال هجومهم على قرية جيت شرق قلقيلية. pic.twitter.com/Se28QQK6s9

Josí Dagan, a Szamaria Regionális Tanács vezetője és Ozel Vatik, a Kedumim Tanács vezetője kijelentette, hogy „világosan és egyértelműen szeretnénk elmondani: A kődobálás után sincs senkinek joga a törvényt a saját kezébe venni” – írja az Arutz Sheva.

A két vezető arra utalt ezzel, hogy a Dzsit melletti úton történt kődobálásról szóló bejelentést követően a támadók – akik szerintük „nemkívánatos vendégek” – Szamárián kívülről érkeztek „WhatsApp-csoportokon keresztül szervezkedve, hogy rendbontást és erőszakot okozzanak”.

„Egy tizenévesekből álló csoport érkezett, akiknek többsége egyáltalán nem szamáriai.

Izraeliek egy csoportja belépett Dzsit faluba, és ennek következtében súlyos összecsapások alakultak ki a falubeli arabokkal, amelyek kölcsönös erőszakkal jártak” – mondták. „Akik azért jönnek, hogy rendbontást és erőszakot okozzanak – ne jöjjenek Szamáriába”.

„Mi itt már így is a terrorizmussal, az országon belülről és külföldről érkező politikai nehézségekkel foglalkozunk, és nincs szükségünk az önök erőszakos cselekedeteire és arra a megbélyegzésre, amit a júdeai és szamáriai közösségeknek és egész Izrael Államnak szereznek ezzel” – tették hozzá.

Dagan és Vatik ugyanakkor azt is állította, hogy „az incidens során megölt fiatal arab a terrorizmus egyértelmű támogatója volt, akit fegyverrel fényképeztek le korábban, és akiről  olyan oldalakon posztoltak, amelyek a gyilkos Oroszlánbarlang terrorszervezetet és más terrorista cselekményeket támogatnak”.

„De hangsúlyozzuk a nyilvánvalót” – mondták.

„A terroristák és a terrorizmus támogatóinak kezelését az IDF-re kell bízni. Az olyan erőszakos cselekményeknek, mint amilyeneket Dzsitben láttunk, nem szabad megtörténniük, és nincs helyük.”

Házasodni készült a palesztin terroristák által meggyilkolt Jonatán Deutsch

Jonatán a múlt héten szerelt le az IDF elit egységétől, a Maglantól, amely a gázai háború első hónapjaiban a legintenzívebb harcokban vett részt.