„Még forró volt a kávé” – percekre volt az IDF a Hamász vezetőjének elfogásától

Dan Goldfus izraeli dandártábornok egy interjúban mesélt arról, hogyan találták meg Jahja Szinvár földalatti búvóhelyét.

Az IDF „percekre volt attól”, hogy elfogja Jahja Szinvár Hamász-vezért egy gázai alagútban – mondta az IDF 98. hadosztályának parancsnoka a 12-es csatorna híradójának.

A hosszú interjúban arra a kérdésre, hogy milyen közel került ahhoz, hogy elfogja a Hamász október 7-i izraeli inváziójának és mészárlásának kitervelőjét, Dan Goldfus dandártábornok azt válaszolta: „Közel voltunk hozzá.” Mit jelent ez? – kérdezték tőle.

„Rengeteg pénzt találtunk ott. A kávé még forró volt. Fegyverek szanaszét hevertek.”

Tehát percekkel azután történt, hogy elment? – kérdezték, melyre Goldfus így válaszolt: „Percek kérdése volt, tényleg.”

Izrael korábban közölte, hogy Szinvár aláírta a halálos ítéletét, mint az október 7-i támadás kitervelője, amit a Hamász katonai szárnyának parancsnokával, Muhammad Deiffel együtt terveztek meg. Deifet az IDF a múlt hónapban már likvidálta, ahogy a Hamász másik vezetőjét, Iszmail Haníjét is két héttel ezelőtt egy teheráni robbantásban. Haníje halála után, a Hamász Szinvár-t választotta utódjául.

Az IDF februárban bemutatott egy videót, amelyen izraeli katonák tártak fel egy alagutat, amelyet Szinvár, a családja és más magas rangú Hamász-tisztviselők a háború alatt használtak.

A videón látható volt, hogy az alagútban két fürdőszoba, egy felszerelt konyha, egy alvóhelyiség és egy külön szoba, amely az IDF szerint magáé Szinváré volt, és amelyben a katonák egy széfet is találtak, benne több milliónyi készpénzzel.

A Hamász elleni háborúban elért sikereit ismertetve Goldfus elmondta, hogy az IDF csapatai sikeresen felszámolják a terrorszervezetet mind a föld felett, mind a föld alatt.

„Ez nem két nap alatt történik meg. Tudom, hogy mindenki azt akarja, hogy gyorsan történjen, mi is azt akarjuk, de egy sok év alatt felépített infrastruktúrát semmisítünk most meg”

– mondta.

JC: Ágy alá rejtett bombával likvidálta a Hamász vezetőjét a Moszad

Akciófilmbe illő módon végeztek a Hamász vezetőjével. A Jewish Chronicle exkluzív részleteket osztott meg Iszmail Haníje teheráni likvidálásáról.

Hozzátette, amikor a 98. hadosztály először vonult be Han Júniszba, 10 órába telt, mire átjutottak a Hamász védelmén, míg amikor a múlt héten egy másik hadműveletet indítottak a városban, az csak másfél órát vett igénybe.

Goldfus szerint a Hamász alagútrendszere jelenti a szervezet súlypontját, amit fel kell számolni ahhoz, hogy a Hamászt teljesen legyőzzék.

„Amikor most egy hadműveletet tervezek, először a föld alatt nézek körül, és onnan indulok a föld fölé”

– mondta.

Ha a csapatok ellenőrzésük alá vonják az alagutakat – tette hozzá -, „az azt jelenti, hogy sokkal összetettebb tevékenységeket tudnak végrehajtani, mert sokkal nagyobb a cselekvési szabadságuk. Ez egy igazi vívmány. Ez az, ahol a Hamász van, és ez az erősségük a mai napig, és mi ezt felszámoljuk”.

Goldfus szerint részben az tette lehetővé a hadsereg sikerét Gázában, hogy „mindenki észhez tért” az október 7-i kezdeti sokk után, amikor a Hamász terroristáinak ezrei áttörték a gázai határt, lerohanták az izraeli településeket és az IDF bázisait, és mintegy 1200 embert – többségükben civileket – megöltek, valamint 251 túszt ejtettek.

Október 7-e után „időbe telt, amíg a rendszer észhez tért, az IDF vezérkari főnökétől [Herzi Halevi] az utolsó katonáig”

– mondta.

„Úgy gondolom, hogy a rendszer most kiválóan működik, és a döntések megszületnek. Kiváló párbeszéd folyik a parancsnokok és az operatív szint között. A rendszerünk, a parancsnokaink, a katonáink képességei hihetetlenek” – mondta, hozzátéve, hogy

a katonák ezen generációja a „győztesek generációja”.

„Nyertünk, és ez nagyon-nagyon fontos… Másrészt még mindig 115 túsz van a túloldalon, és mindent meg kell tennünk, hogy visszaszerezzük őket” – magyarázta, hozzátéve, hogy október 7-e óta 182 katonát veszített el, és sajnálja, hogy még nem tudta meglátogatni mindegyikük családját.

Újabb izraeli túszt végzett ki a Hamász, az IDF is megszólalt

„Megöltünk egy túszt és megsebesítettünk kettőt” – közölte a Hamász szóvivője

Véreskezű terrorista lép a likvidált Hamász-vezér helyére

A Hamász terrorszervezet politikai vezetői posztját is az október 7-it támadást kitervelő Yahya Szinwar tölti be, miután Izrael likvidálta Iszmail Haníjét.