Folyamatosan erősödik Netanjahu pártja

Az új felmérés szerint a Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Likud pártja két mandátummal vezet a Beni Ganz által vezetett Nemzeti Egység párt előtt, ugyanakkor, amennyiben a felmérések eredménye igaz, úgy egyik fél sem lenne képes jelenlegi állapotban kormányképes koalíciót kötni.

A Hamász elleni háború október 7-i kezdete óta először fordult elő, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Likud pártja megelőzte a Beni Ganz vezette Nemzeti Egység pártot, és visszaszerezte a Knesszet legnagyobb pártjának pozícióját.

A Lazar Research által a Maariv napilap számára készített új felmérés szerint, ha ma tartanák a választásokat, a Likud párt 22 helyet szerezne a 120 tagú Knesszetben, melyet a Nemzeti Egység párt követne 20 mandátummal.

A Knesszet harmadik legnagyobbja az Ávigdor Liberman által elnökölt, jellemzően az oroszajkú lakosságot képviselő Jiszráél Bejtenu lenne 15 mandátummal, amelyet a centrista, Jáir Lapid által vezetett Jes Átid követne 13 mandátummal.

A kisebb pártok közül a szefárd-haredi Sász és az Itamár Ben Gvir által vezetett Ocmá Jehudit 10-10, míg a Demokraták néven ismert baloldali koalíció  (a Munkapárt és Merec szövetsége) 9 mandátumot szereznének. Az askenáz-haredi Egyesült Tórai Judaizmus (UTJ) hét mandátumhoz jutna.

A Knesszet arab pártjai, a Hadas-Táál és a Ráám (Egyesült Arab Lista) egyenként öt mandátumot szereznének, őket követné a Vallásos Cionizmus négy mandátummal.

Blokkokra osztva a jelenlegi koalíciós pártok 53, míg az ellenzéki pártok 57 mandátumot szereznének. A fennmaradó 10 mandátum az arab pártoké lenne, amelyek hagyományosan nem csatlakoznak semmilyen koalícióhoz.

Netanjahu megfenyegette az Izrael megtámadására készülő teheráni rezsimet

Az izraeli miniszterelnök óva intette „Irán gonosz tengelyét” attól, hogy megtámadja Izraelt.