„Olyan, mint a Duolingo” – boldogságappot fejlesztett egy izraeli startup

man holding iPhone in between two men

A pozitív pszichológia eredményei felhasználásával fejlesztették ki a „Happy Things” (szó szerint: „boldog dolgok”) alkalmazást, mely egyszerű, a mindennapokba illeszthető cselekvésekre buzdítja a felhasználóit, hogy minél boldogabbak lehessenek – számol be róla Naama Barak az israel21c.org szerzője.

A boldogság nem egy távoli, elvont fogalom. Hanem egy készség, melynek az izmainkhoz hasonlóan rendszeres edzésre van szüksége ahhoz, hogy formában maradjon. Ez az alapfeltevése egy izraeli startup alkalmazásnak, mely kis napi lépésekkel kívánja javítani a felhasználói boldogságérzetét.

A „Happy Things” társalapítója és igazgatója, Talia Soen szerint a termék a saját boldogságkeresésének az eredménye, ahogy fogalmazta: „Úgy éreztem, hogy nem vagyok elég boldog, hogy valami hiányzik az életemből, és folyamatosan kerestem a boldogabb élethez vezető utakat. Aztán találkoztam a pozitív pszichológia módszertanával, egy viszonylag új pszichológiai irányzattal, ami ellentétben a klasszikus iskolákkal, nem a negatívumokra összpontosít, hogy az emberek visszatérjenek a normákhoz.

A pozitív pszichológia fordítva vizsgálja a helyzetet:

azt nézi, hogy mi teszi boldogabbá az embert, mit tanulhatunk azoktól, akik boldog életet élnek és hogyan alkalmazhatjuk azokat az eszközöket magunkra.”

Kutatások ezrei támasztják alá, hogy a boldogság nem velünk született adottság, még csak nem is az eredményeink mellékterméke. A boldogság egy olyan dolog, amit gyakorlással lehet erősíteni!

„Kipróbáltam magamon ezt a módszert és rájöttem, hogy mint bármi mást, amit próbálunk mindennapi életünkbe beilleszteni, úgy ezt is nehéz megtenni egy külső, segítőkeret nélkül.” – mondta Soen, majd így folytatta: „A Happy Things egy digitális keretrendszer, mely megtanítja az embereket, hogyan kell a boldogságot gyakorolni, és mindennapi eszközt biztosít számukra.

Kicsit olyan, mint a Duolingo, csak a boldogság kedvéért.”

„Örökbe fogadta” egy amerikai kosárlabdázó a Gázába elhurcolt izraeli kisbabát

„Nagy ember, hatalmas szívvel” – mondta Eddy Curry-ről Kfir Bibas egyik rokona.

Soen és társalapítója, Noa Feingstein 2021-ben alapította a Happy Things cégét, mely terméke elsősorban az Egyesült Államokat célozza, s jelenleg 1200 fizető felhasználóval rendelkezik.

„Októberben, a háború miatt Izraelben mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé tettük az applikációt, most pedig egy ingyenes teszthónapot kínálunk az izraeli felhasználók számára.” – nyilatkozta Soen, majd hozzátette: „Jelenleg ez egy mindenkinek szóló applikáció, de mivel a legtöbb felhasználónk nő, ezért úgy fogjuk átalakítani, hogy jobban kiszolgálja a női igényeket.”

Az applikáció egyébként nagyon felhasználóbarát, napi néhány percet vesz igénybe, nem kell készülni rá, akár útközben is lehet gyakorolni a boldogságot.

Az alkalmazás által javasolt gyakorlat szinte bármit magába foglalhat: egy boldog emléket felidéző dal meghallgatását, egy régen hallott barát felhívását, egy tízperces sétát, melyen az elmúlt napok három legjobb dolgán lehet elmélkedni… De ami a legjobb, hogy minél több adatot gyűjt az alkalmazás a felhasználójáról, annál személyre szabottabb lesz, ahogy Soen fogalmazta: „Ily módon az applikáció a felhasználók számára a legjobbat tudja ajánlani az éppen aktuális családi helyzetük, munkabeosztásuk vagy akár hormonális állapotuknak megfelelően.”

„Az emberek időnként azt gondolják, hogy »ha egészséges leszek, boldog leszek« vagy »ha sikeres leszek, boldog leszek«. A kutatások azonban azt mutatják, hogy ez fordítva van. A boldogság bennünk rejlik, csak meg kell erősíteni, hogy egészségesebbek, sikeresebbek legyünk, hogy jobb életet élhessünk.”

Ez a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg.

Kórházból vitték az esküvőre a Gázában megsebesült izraeli katonát

Nem mindennapi esküvőre került sor Izraelben.