Folyamatosak a járattörlések, izraeliek ezrei nem tudnak hazajutni

person looking up to the flight schedules

„Akik repülni akarnak, azok repülhetnek, nincs probléma, csak számoljanak azzal, hogy a visszainduló járataik Izraelbe késni fognak” – mondta Miri Regev közlekedési miniszter vasárnap este egy izraeli sajtótájékoztatón a külföldi légitársaságok által a biztonsági feszültségek miatt törölt járatokkal kapcsolatban.

A világ légitársaságai egymás után jelentették be döntésüket, hogy felfüggesztik az Izraelbe tartó és az onnan induló járataikat, amíg Irán és a térségben lévő csatlósai támadása fenyeget. Emiatt az elmúlt napokban sok izraeli rekedt külföldön, és nem tudott visszatérni Izraelbe.

„Sok izraeli van, aki még mindig nyaral, és talán két hét múlva, talán három hét múlva, talán egy hónap múlva szeretne visszatérni” – mondta Regev.

„Jelenleg körülbelül 3000-re tehető azoknak az izraelieknek a száma, akik tudomásunk szerint vissza akarnak térni”.

Hozzátette, hogy: „Bár még ezekben a napokban sincs biztonsági akadálya annak, hogy Izraelből és Izraelbe repüljenek, néhány külföldi társaság úgy döntött, hogy felfüggeszti az Izraelbe irányuló járatokat, vagy csökkenti azokat.”

A közlekedési miniszter megígérte, hogy „két nap múlva az izraelieknek Athénból és Ciprusról a nap 24 órájában járatuk lesz Izraelbe”. Azokra a hírekre utalva, amelyek arról szóltak, hogy hajókat próbálnak indítani az izraeliek Görögországból való hazatérésére, Regev azt mondta: „Jelenleg lehetőségünk van arra, hogy izraeli és külföldi légitársaságokon keresztül visszaszállítsuk azokat, akik ezt szeretnék. Ha úgy tűnik, hogy nagyobb számú izraeli akar visszatérni, vagy ha eszkalálódik a helyzet, akkor hamarabb, talán már a jövő héten aktiválhatjuk a hajókat”.

Egy jeruzsálemi bunkerbe menekíthetik az izraeli vezetőket, ha kitör a háború

Egy földalatti bunkert készített elő Jeruzsálemben a Sin Bét belbiztonsági szolgálat.

„Azoknak, akik külföldön vannak, számolniuk kell azzal, hogy a visszatérésük Izraelbe késhet, és hogy ez többe kerülhet nekik.

Ne gondolják azt, hogy ha Lengyelországban vagy bárhol máshol ragadnak, akkor mi majd küldünk egy repülőgépet, hogy visszahozzuk őket. Nem, ez más, mint október 7-én”.

– mondta a közlekedési miniszter.

Regev a Ynet egyik cikkére utalt, amely szerint arra kérte Joav Gallant védelmi minisztert, hogy utasítsa a légierőt, hogy segítsen a külföldön rekedt izraelieknek azzal, hogy Hercules repülőgépekkel visszahozzák őket Izraelbe. A védelmi minisztériumnak a lépéssel kapcsolatos fenntartásai fényében azt mondta, hogy „senki sem lelkesedik a kérdésért. A kérdést én is felvetettem a kabinetben, a védelmi miniszterhez intézett egyértelmű levélben is, a vezérkari főnök előtt is.”

„Egyes hírek mintegy 150 ezerre teszik azoknak az izraelieknek a számát, akik most külföldről szeretnének hazatérni”

– mondta Shmuel Zakay, a Polgári Légiközlekedési Hatóság igazgatója. „Hallottuk ezeket a számokat, de mi csak azokkal foglalkozunk, akikről tudunk, és van egy nagyon világos mechanizmus, hogy a Külügyminisztériumon keresztül bejelentsék, hogy külföldről szeretnének visszatérni. Pontosan tudjuk, hogy hányan telefonáltak, amikor megérkeztek Athénba vagy Ciprusra. Biztosítani fogjuk, hogy mindenkinek legyen módja a visszatérésre” – mondta.

Izraelben már készülnek a mobilhálózat összeomlására

A zsidó állam igyekszik felkészülni a bármikor bekövetkezhető iráni csapásra.