NYT: Izrael és a Hezbollah is nyitott a tárgyalásokra a gázai tűzszünet után

A Hezbollah közölte, hogy abbahagyja a rakétázást Izrael északi határán, miután Jeruzsálem és a gázai Hamász megállapodott egy tűzszüneti tervezetről – írja a New York Times.

Izrael és a Hezbollah libanoni terrorszervezet jelezte a közvetítőknek, hogy hajlandóak tárgyalni a tűzszünetről, ha a Gázai övezetben is tűzszünet jön létre – közölték diplomaták hétfőn a The New York Times című napilappal.

A The Times három meg nem nevezett nyugati diplomatára és egy izraeli tisztségviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy az Irán által támogatott Hezbollah közölte, hogy felhagy a rakéták és öngyilkos drónok kilövésével a zsidó állam északi határán, miután Jeruzsálem és a gázai Hamász megegyezett egy tűzszünet körvonalaiban.

Izrael jelezte, hogy nyitott lenne a közvetett tárgyalásokra a Hezbollahhal, amint a terrorcsoport beszünteti a határon átnyúló támadásait.

A tervek szerint egy izraeli küldöttség felújítja a Hamásszal folytatott tűzszüneti tárgyalásokat – közölte a héten az izraeli miniszterelnöki hivatal. A The Times július 15-én arról számolt be, hogy a Hamásszal folytatott tárgyalások a jelek szerint lendületet kaptak az elmúlt napokban.

A Hezbollahhal folytatott tárgyalások a terroristák visszavonulásáról szólnának Libanon legdélebbi területeiről és a libanoni fegyveres erők katonáinak bevetéséről – mondták a diplomaták a Timesnak. A tárgyalások középpontjában a két ország közötti határ legnyugatibb részeinek pontos kijelölése is állna – tették hozzá.

Nagy Dávid: Küszöbön egy újabb háború – az izraeli győzelem Európa érdeke is

A Hezbollah a zsidó államon túlmutató fenyegetés, a terrorszervezett fölötti izraeli győzelem pedig európai érdek is.

A Hezbollah szinte naponta támadja Izrael északi részét azóta, hogy október 8-án csatlakozott a Hamász támogatására indított háborúhoz.

Több ezer öngyilkos drónt, rakétát és páncéltörő rakétát lőtt ki izraeli határvárosokra, mintegy 30 ember halálát és hatalmas károkat okozva. A folyamatos támadások miatt több tízezer izraeli civil kényszerült lakóhelye elhagyására.

Yoav Kisch izraeli oktatási miniszter kedden közölte a helyi vezetőkkel, hogy az északi településekről evakuált diákok a nyár után nem térhetnek vissza szülővárosuk iskolájába. Ehelyett az ország más iskoláiba járnak majd tovább.

A döntés, hogy az érintett határ menti településeken elmarad a tanévkezdés, „sajnálatos” – mondta Kisch, aki felszólította Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy „most és határozottan lépjen fel a libanoni állammal szemben”.

„Nincs menekvés a döntés elől, hogy háborút indítsunk Libanon ellen, hogy helyreállítsuk a békét és a stabilitást az északi lakosok számára és Izrael állam jövője érdekében”

– mondta a Likud minisztere.

Hamarosan európai alkatrészekből épített drónok százai hullhatnak Izraelre

A spanyol hatóságok úgy vélik, hogy a Hezbollah több száz drónt építhetett az alkatrészekből.