Kemény válaszcsapást igér Izrael a gyerekeket gyilkoló Hezbollah ellen

Szombat este a libanoni Hezbollah szervezet eddigi legsúlyosabb áldozatokkal járó támadását hajtott végre Izrael ellen, amikor az egyik Libanonból kilőtt rakétájuk egy drúz közösség focipályáját találta el. A támadásban 12 gyermek és fiatal veszítette életét, mindegyikük 10 és 20 éves között volt. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kemény válaszcsapást ígért.

„Izrael nem fogja hagyni, hogy a Majdal Samszban elkövetett gyilkos támadás „csendben történjen” – fogadkozott Benjámin Netanjahu miniszterelnök szombat délután, miközben magas rangú biztonsági tisztviselők konzultációkat tartottak a Hezbollah halálos rakétatámadása után, amely legalább 12 fiatal halálát okozta az északi drúz városban.

A mostani volt a leghalálosabb terrortámadás azóta, hogy október 8-án a Hezbollah libanoni terrorszervezet folyamatosan rakétákkal lövi Izraelt – közölte szombat este Daniel Hagari ellentengernagy, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője -, és valamennyi áldozat 10 és 20 év közötti volt.

A halálos csapást követően Netanjahu beszélt az izraeli drúz közösség szellemi vezetőjével, Muafak Tarif sejkkel – közölte a miniszterelnöki hivatal -, és megfogadta, hogy Izrael nem fog tétlenül ülni.

„Netanjahu miniszterelnök világossá tette, hogy Izrael nem fogja hagyni, hogy a gyilkos támadás egyszerűen elmúljon, és hogy a Hezbollah olyan súlyos árat fog fizetni ezért, amilyet eddig még nem fizetett”

– közölte a hivatal.

Hamarosan európai alkatrészekből épített drónok százai hullhatnak Izraelre

A spanyol hatóságok úgy vélik, hogy a Hezbollah több száz drónt építhetett az alkatrészekből.

A miniszterelnök, aki a támadás idején még az Egyesült Államokban tartózkodott, de több órával a tervezett előtt megszakította útját, és várhatóan vasárnap kora délután érkezik vissza Izraelbe, nem sokkal később közzétett videoüzenetében megismételte ezt a gondolatot.

„A meggyilkoltak között kisgyerekek voltak, akik éppen fociztak” – mondta.

Mindannyiunk szíve megszakad”.

Az izraeli döntéshozó biztonsági kabinet vasárnap délutánra tűzte ki az ülést.

Közvetlenül a támadás után Yoav Gallant védelmi minisztert magas rangú katonai és biztonsági tisztviselők tájékoztatták Izrael lehetőségeiről „a Hezbollah elleni fellépésre”.

A megbeszélésen részt vett többek között Herzi Halevi IDF vezérkari főnök altábornagy, Ronen Bar, a Shin Bet vezetője és David Barnea, a Moszad vezetője.

Az X (korábbi nevén Twitter) közösségi médiafelületen Gallant azt jelezte, hogy ő is beszélt Tarif sejkkel, „hogy osztozzon a a drúz közösséget és az egész izraeli nemzetet ért súlyos fájdalomban”.

Elmondta, hogy a drúz szellemi vezetővel folytatott telefonbeszélgetése során megígérte, hogy Izrael „keményen le fog csapni az ellenségre”.

Az X-en megjelent angol nyelvű nyilatkozatában a centrista Nemzeti Egységpárt elnöke, Beni Ganz ígéretet tett arra, hogy pártja „széles körű támogatást nyújt a kormányon kívülről minden olyan határozott és hatékony válaszlépéshez, amely helyreállítja a biztonságot az északi polgárok számára”.

A volt védelmi miniszter órákkal a támadás után és a halálos áldozatok számának folyamatos emelkedése közben Majdal Samszba is ellátogatott, hogy részvétét fejezze ki a drúz közösség vezetőinek.

A Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i terrortámadását követően a libanoni Hezbollah is folyamatos támadásokat intéz Izrael ellen. Eddig több, mint 4 500 rakétát lőtt ki Észak-Izraelre, ami miatt mintegy 100 ezer izraeli volt kénytelen elhagyni otthonát és immáron majd’ 10 hónapja menekültként él saját hazájában.

Az iráni iszlamista rezsim által pénzelt Hezbollah támadásait Izrael eddig jelentős részben precíziós válaszcsapásokkal torolta meg, melyeknek következtében sikerült a terrorszervezet számos magas rangú vezetőjét és rakétakilövő állásokat, illetve fegyverraktárakat likvidálni, de a nagyobb ívű izraeli megtorlás eddig váratott magára. Szakértők szerint egy nyílt háború a Hezbollah és Izrael között a Gázai-övezetben zajló terrorellenes harcnál jelentősen nagyobb veszteséggel is járhat, hiszen a Hezbollah a Hamásznál jóval nagyobb és korszerűbb fegyverkészlettel, jelentős számú jól kiképzett terroristával és becslések szerint mintegy 150 ezer iráni rakétával rendelkezik.

Az izraeli légierő készen áll a háborúra

“Kiütjük őket, a lehető leghalálosabb módon” – mondta Tomer Bar, a légierő vezérőrnagya, amikor meglátogatta a Ramat David bázison szolgáló egységeket.