Tovább erősödik a Likud

Erősödnek a jelenlegi koalíciós pártok Izraelben, derül ki egy új közvélemény-kutatásból.

A legújabb kutatások szerint a Likud párt népszerűsége ismét növekedhet – jelentette a Maariv. A Lazar Research által, a Panel4All-lal együttműködve végzett felmérés szerint, ha ma tartanák a választásokat, a Likud és a Nemzeti Egység pártok ugyanannyi parlamenti mandátumot szereznének, mint a Likud.

A felmérés szerint mindkét párt 23 helyet szerezne a 120 tagú Knesszetben, ezzel a parlament a legnagyobb létszámú pártai lennének.

A második helyen a Jiszráél Bejtenu állna 14 Knesszet-hellyel, amelyet a Jes Atid követne 12 képviselővel. A szefárd-háredi Sász párt 10 helyet szerezne.

A kisebb pártok közül az Otzma Jehudit kilenc, míg a Meretz és a Munkapárt összeolvadásából létrejött „Demokraták” nyolc helyet szereznének. Az askenáz-haredi Egyesült Tórai Judaizmus hét helyet szerezne.

Az arab Hadas-Táál párt hat mandátumot szerezne, míg a Ráám (Egyesült Arab Lista) és a Vallásos Cionizmus egyenként négy helyet.

Blokkokra osztva a jelenlegi koalíciós pártok 53, míg a balközép pártok 57 mandátumot szereznének. Az arab pártok, amelyek hagyományosan nem csatlakoznak semmilyen koalícióhoz, a fennmaradó 10 helyet foglalnák el.

Palesztin állam ellen szavazott az izraeli parlament

Erre Netanjahu tervezett amerikai útja előtt volt szükség.