Biden: Visszaléptem, de én maradok az elnök

Joe Biden amerikai elnök szerdán először szólt a nemzethez azóta, hogy vasárnap visszalépett a 2024-es választásoktól, és kijelentette, hogy átadja a stafétát „egy új generációnak”, miközben ismét támogatásáról biztosította Kamala Harris alelnököt a Demokrata Párt jelöltségének megszerzéséért folytatott kampányában.

„Úgy döntöttem, hogy a legjobb, ha átadom a fáklyát egy új generációnak. Ez a legjobb módja annak, hogy egyesítsük nemzetünket. Tudják, a hosszú évek tapasztalatának megvan a helye és ideje a közéletben. Az új hangoknak, a friss hangoknak, és igen, a fiatalabb hangoknak is megvan a helye és ideje. És ez az idő és a hely most van” – mondta Biden.

A beszéd nagyjából 11 percig tartott, az elnök az Ovális Irodában ült, miközben a politikai tisztségben eltöltött éveiről és a visszavonulásról szóló döntéséről beszélt. A beszédet az elnök családjának tagjai is hallgatták, köztük a first lady, Jill Biden, lánya, Ashley Biden és fia, Hunter Biden.

Az elnök elmondta, hogy nagy várakozással tekint az utolsó hat hivatali hónapjában előtte álló munka elé,

beleértve a legfelsőbb bíróság reformjának szorgalmazását.

„A Legfelsőbb Bíróság reformját fogom követelni, mert ez kritikus a demokráciánk szempontjából” – mondta. A média nemrégiben arról számolt be, hogy Biden egy olyan jogszabályt készül előterjeszteni, amely megpróbálná a Legfelsőbb Bíróság bíráira vonatkozó határidőket és egy új, betartható etikai kódexet bevezetni.

Biden vasárnap egy X-bejegyzésben jelentette be, hogy kiszáll az elnökjelöltségért folyó versenyből, miközben a delaware-i Rehoboth Beachen önfeledten pihent, miután múlt szerdán koronavírussal diagnosztizálták. Miután a diagnózis után „enyhe tüneteket” és „általános rossz közérzetet” tapasztalt, e hét kedden negatív diagnózist kapott, és visszatért a Fehér Házba.

A keddi fővárosi útja volt az első alkalom, hogy Biden nyilvánosan mutatkozott, mióta vasárnap felfüggesztette újraválasztási kampányát.

Szerda esti beszédében többek között azzal buzdította az ameriakat a szavazásra, hogy „a demokrácia a tét” ebben a választási ciklusban, amikor a Demokrata Párt áll szemben Donald Trump volt elnökkel.

Kamala Harris és a mainstream média „mézeshetei”

Kedden Donald Trump kampánycsapata egy köremailt küldött ki, amelyben a közelgő „Harris-mézeshetekre” figyelmeztetett. Mutatjuk a levél tartalmát.