Belátható közelségbe került a túszmegállopodás

Sajtóértesülések szerint végső szakaszában vannak a tűzszünetről és a túszokról szóló tárgyalások Izrael terrorellenes háborújában, és Joe Biden amerikai elnök és Benjámin Netanjahu miniszterelnök csütörtökön vitatja meg a fennmaradó hiányosságokat – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő a Times of Israelnek.

A tisztviselő szerint a fennmaradó akadályok áthidalhatóak, de közel van egy olyan megállapodás, amelynek keretében hathetes tűzszünetre kerülne sor, cserébe a nők, idős férfiak és sebesült túszok 42 napos időszakon belüli szabadon bocsátásáért.

„Készen áll az egyezség az első fázisra, ha sikerül kidolgozni részleteket”

– mondta a tisztviselő az újságírókkal folytatott telefonos tájékoztató során.

A fennmaradó kérdések között szerepel, hogy a Hamásznak listát kell készítenie arról, hogy kiket és mikor fog kiszabadítani, és hány foglyot akar cserébe kérni az izraeli börtönből.

„Szükségünk van néhány dologra a Hamásztól, beleértve a túszok listáját, akiket ki fognak engedni.

Addig nem kötünk üzletet, amíg nem tudjuk pontosan, hogy kik azok a túszok, akiket szabadon engednek, és hogy milyen ütemezéssel”

– magyarázza a magas rangú kormányzati tisztviselő.

Ezt egyébként Izrael hónapok óta követeli a Hamásztól mert attól tart, hogy a palesztin terrorista szervezet blöfföl és maga sem tudja hol vannak az által elrabolt túszok.

„Ez most egy teljesen más tárgyalás, mint alig egy hónappal ezelőtt, amikor néhány alapvetően áthidalhatatlan probléma merült fel”

– fogalmazott a tisztviselő, aki elmondta, hogy a holnapi találkozók, ellentétben korábbi sajtóértesülésekkel nem arról fognak szólni, hogy Netanjahut rávegyék egy véglegesített megállapodás aláírására.

Botrány: Egy izraeli túsz szüleiről írt lejárató cikket a Washington Post

Erkölcsi mélyponton az egykor szebb napokat látott amerikai lap.