Vandálok vertek szét egy izraeli-palesztin éttermet Berlinben

Palackokat és poharakat törtek össze a Kanaan étteremben, amelynek tulajdonosa egy izraeli zsidó és egy palesztin.

A berlini Kanaan étterem, az izraeli-palesztin megbékélés szimbóluma volt a német fővárosban. Az étterem most romokban hever, miután ismeretlen vandálok szétverték vasárnap éjjel.

Bár a rendőrségt szerint „az indíték egyelőre tisztázatlan”, semmit nem loptak el, ami kizárja a rablást.

„A támadók borospoharakat törtek össze, gusztustalan tettekkel gyalázták meg a helyiségünket, és gyűlöletet terjesztettek az étteremben”

– írták az étterem tulajdonosai az Instagramon.

Az Oz Ben David és Dzsalil Dabit – egy izraeli zsidó és egy palesztin – által vezetett Kanaan-t a „béke szigetének” nevezték. Az étterem éppen a múlt héten adott otthont egy zsidó-muszlim villásreggelinek, ezzel is hangsúlyozva a harmónia iránti elkötelezettségüket. „E gyáva támadás ellenére egy dolgot szeretnénk világossá tenni – a Kanaan nem fog meghunyászkodni a fenyegetések és a gyűlölet előtt” – jelentették ki.

„Együtt felülemelkedünk a gyűlöleten, és továbbra is olyan helyet teremtünk, ahol mindenkit szívesen látnak és ünnepelnek.”

Arabok köpdöstek le és vertek meg egy zsidó házaspárt Berlinben

Az Izrael-ellenes tömeg vérszemet kapott a feleség Dávid-csillagos nyaklánca láttán.

„Mindannyian sokkot kaptunk. Vasárnap reggel könnyes telefonhívást kaptam a menedzserünktől, amelyben leírta a törött poharakat, összetört borosüvegeket és megrongált székeket. Azonnal hívtuk a rendőrséget, és miután elmentek, mindent feltakarítottunk, új székeket hoztunk a pincéből. Öt órán belül újra nyitva voltunk.” – mesélte a Jüdische Allgemeine nevű német zsidó lapnak adott interjújában Ben David.

Amikor a korábbi fenyegetésekről vagy betörésekről kérdezték, Ben David megjegyezte: „Mint minden berlini étteremben, nálunk is voltak már betörések, de nem ilyenek – ezúttal semmit sem loptak el. Ez tisztán pusztítás volt. Nem akarok ujjal mutogatni; úgy tűnik, erős reakciókat váltunk ki az emberekből. Nem számít, hogy szélsőbalról vagy szélsőjobbról érkezett”.

A támadásra válaszul az étterem tulajdonosai crowdfunding kampányt indítottak a károk helyreállítására, és a 25 000 eurós célból már 21 118 eurót összegyűjtöttek. „Dzsalilnak és nekem az a fontos, hogy cselekedjünk, legyünk még aktívabbak, és maradjunk egységesek” – hangsúlyozta Ben David az interjúban. „Itt mindannyian együtt dolgozunk – palesztinok, muszlimok, zsidók, keresztények, buddhisták, mindenki.

Van egy víziónk, és hiszünk abban, hogy a közös munka a helyes út. Mindennek ellenére mindannyian sokkban vagyunk”.

Berlinisztán: Elektromos rollerrel támadtak rá egy zsinagógába igyekvő zsidóra

Az arab elkövető „Szabad Palesztinát” kiabálva rontott rá a vallásos zsidó férfire.